БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ В ТАНЦА С МЕФИСТОФЕЛ?

„Медиите между пазара и контрола“, изд. BISFRIM,2019 г., е най-новият сборник с анализи и изследвания, посветен на медиите и медийната среда. Съставители са Борислав Градинаров и Валери Тодоров.

Сред авторите са известни изследователи, учени, журналисти. Сборникът е разделен на три части: Медийната сигурност като част от националната сигурност, Кризи и трансформации на медиите в Югоизточна Европа, Дигиталните  медии – бизнес модели, стандарти и регулация.

Как медиите се борят с изкушенията на пазара и с кадифената ръкавица на  регулацията, как преодоляват и доколко успешно политическия и икономическия натиск, как реагират на предизвикателствата на новите технологии, кои са тъмните страни на медийните практики, как да се защити най-ценният актив на медиити – доверието на аудиторията. Това са само част от въпросите, на които отговарят авторите, като  се опитват да сверят етичните стандарти с разнопосочните стрелки на времето. Ние сме на 111-то място по свобода на медиите, според индекса на международната организация „Репортери без граници“.

А къде са нашите съседи? Заплашват ли роботите журналистиката? Кой се опитва да дирижира през медиите  свободния свят? Кой се опитва да подмени журалистиката и журналистите? Може ли технологиите да се изправят срещу съдържанието, да потопят авторската идентичност, да подменят фактите. Някои казват, че медиите могат да подменят историята. Накъде води танцът с Мефистофел? Ще си отговорите и сами, след като разгърнете страниците на сборника, в който ще срещнете популярни автори с експертна  репутация и нестандартно и провокативно мислене, като проф. Лилия Райчева и проф. Маргарита Пешева, Николай Михайлов, Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, Валери Тодоров, Борислав Градинаров, Васил Проданов, Валентин Вацев,  СТела Ангелова и Иван Вълчанов и др. Панорама на медийните рискове и медийните практики. Прави ли са авторите? Решете сами.

Медиите между пазара и контрола, Съставители: Градинаров Б., Тодоров В., изд. BISFRIM, 2019 г.

БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ В ТАНЦА С МЕФИСТОФЕЛ – КОЙ ПЕЧЕЛИ И КОЙ ГУБИ?

е мотото на срещата с журналистите Генка Шикерова,  Миролюба Бенатова и  Светослав Терзиев на 11 декември от 17.30 в Новата конферентна зала на СУ „Климент Охридски“, на която ще бъде представен и сборникът.

Поканата е на издателство BISFRIM, Историческия факултет и Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) на СУ „Климент Охридски“ и Фондация „ Комуникации и култура“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Валери Тодоров