Валери Ценов – изложба живопис

На 16 октомври своята шеста самостоятелна изложба в галерия Аспект открива Валери Ценов. В нея той ще покаже най-новите си платна, обединени в няколко тематични цикъла. Експозицията е своеобразен опит на художника да пресъздаде в творбите си вертикално време, наслагвайки в една картина различни епохи и пространства, тоест за създаване на пространствено – временна многоизмерност в двуизмерно изображение. Платната са с богата и разнообразна фактура и сложен пластически изказ. Смесването на много различни елементи, символи, препратките към исторически и митологични образи и сюжети изграждат една приказна реалност, типична за творчеството на Валери Ценов.
Тематично картините в изложбата са групирани в няколко цикъла. Част от тях, като „Антични морета” и „Тайните градини” са познати на публиката, защото авторът ги разработва от години. Най-много картини в изложбата са именно от цикъла „Антични морета”, който той непрекъснато развива и обновява чрез търсенето на времепространствена многоизмерност. Типичен за Валери е и цикълът „Сакрална женственост”, събрал стилизирани митични женски портрети и фигури, символизиращи чистотата и силата на женската енергия. В „Имало едно време…” художникът се връща към уюта на детството, а препратки към жреческите практики и радостта от живота откриваме в „Тракийски мотиви”, докато гърнетата припомнят митологични архетипи и легенди в „Пространства и приказки”. В настоящата изложба публиката ще види за пръв път картини от новия цикъл „Тилилея”, където Валери Ценов развива образност, характерна за магичния реализъм. Името на цикъла е взаимствано от дървесно растение, което, както често се случва в природата е и отрова, и лек; за това е и символ на двойствената реалност в материята. Цикълът съдържа приказни пейзажи, но за разлика от „Тайните градини”, тук те са част от дивата природа и нейните сили. Някъде тук тематично се разполагат и два родопски пейзажа, но с по-различна, приказна интерпретация.
Друг интересен акцент, който е характерен за Валери като художник, е заиграването му с думите и тяхното значение в заглавията, които са код за възприемането и разбирането на картините. Във „Фантасмемория” играта на думи насочва към фантастичен пейзаж по спомен от миналото; латинското „ARCHEO-LOGOS” препраща към древността, към разкриваната при разкопки керамика, която в картината е напълнена с живот. От цикъла „Тилилея” е и картината „Пастирка на сънища” – заглавие, познато от миналогодишната изложба, но в нова интерпретация, а в „За момата, ябълката и ламята” откриваме даже и хумористичен заряд.
Но за да има загадка, като в театъра, авторът е подготвил за своите почитатели и изненада – една картина с библейски сюжет, която само леко ще повдигне завесата към следващото представление…
В експозицията Валери Ценов е включил тридесетина картини, които се характеризират с голяма амплитуда на форматите, от миниатюра до големи платна. Цветна, духовна и естетически издържана, изложбата дава възможност на публиката да се потопи в приказния свят на художника, а защо не и да притежава част от него.

 

 

Art Gallery Aspect

 

Снимка на Art Gallery Aspect.

Снимка на Art Gallery Aspect.

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Валери Ценов – изложба живопис”

Comments are closed.