Варненски студенти проектират нов облик на зона в Париж

Четвъртокурсници от специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се състезават в престижен международен студентски конкурс за благоустрояването на бивша промишлена зона в парижкия район Сен Дьони. Студентите Пресияна Пенчева и Виктория Гърневска се включиха в XVI издание на „Multi Comfort 2020“ на компанията „Sain Gobain“ и разработват проекта си под ръководството на преподавателя и ментор доц. д-р арх. Пламен Петров, съобщиха от университета.

Задачата на тазгодишното издание на конкурса е истинско предизвикателство за студентите. Те трябва да предложат иновативни, устойчиви и енергийно ефективни решения за преобразуването на зоната на постиндустриалния обект на „Coignet Enterprise“. Това включва проектиране на зелена жилищна, учебна и развлекателна зона, която да съчетава следите от историческо наследство със съвременните потребности за устойчиво развитие на квартала.

Отреденият за благоустрояване парцел е между река Сена и железопътните линии, излизащи на север от Париж. В непосредствена близост се намира националният стадион „Стад дьо Франс“, който през 2024 г. ще бъде домакин на XXXII Летни олимпийски и параолимпийски игри. Историята на терена е още по-любопитна и заради факта, че на него е първото железобетонно здание в Париж – „Maison de François Coignet“, построено през 1853 г. и обявено за паметник на културата през 1998 г. В къщата са настанявани работниците от близките цехове за торове, лепило и желатин. Самият Франсоа Коанье е водещ френски индустриалец, пионер в приложението на стоманобетона и сподвижник на най-известния френски градостроител Жорж-Йожен Осман, известен като барон Осман – архитекта, дал днешния облик на Париж.

Конкурсът се провежда за 16-а поредна година и протича в два етапа. В националното ниво участват екипи от студенти по архитектура от българските университети. Във втория, международен етап, победителите от националните конкурси ще презентират своите проекти пред международно жури в кметството на Сен Дьони.

Студентите по архитектура на ВСУ „Черноризец Храбър“ имат богат опит в участието в престижния конкурс. В 10-ото му издание петокурсниците Валентина Петрова и Калоян Димов печелят първо място в националния етап на „Multi Comfort“ с проект на тема „Училище на бъдещето“. През 2017 г. студентите Полина Славова и Ангел Петраков, тогава четвъртокурсници, представят България в Мадрид с проект „Мултикомфортна къща“. В последното издание на конкурса, в който бъдещите архитекти проектираха къща в Милано, участваха над 2200 студенти от 34 страни.

kmeta.bg