Велики понеделник: И влезе Исус в Божия храм, изпъди всички продавачи

Днес е Велики Понеделник – начало на Страстната седмица (Седмицата на страданията). Това са последните дни от земния живот на Христос, преди чудото на Възкресението. Според църквата последните дни от Великия пост са време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме научили от Исус Христос и доколко сме се приближили към идеала, който въплъщава той.

На Велики понеделник той видял множество разпръснати сергии пред храма в Йерусалим. Съборил всички стоки и изгонил събралите се търговци и купувачи. Божият син ни учи, че храмът е дом за молитва, а не пазар.

“12. И влезе Исус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците,

13. и казваше им: писано е: “домът Ми дом за молитва ще се нарече”, а вие го направихте разбойнишки вертеп.

14. И дойдоха при Него в храма слепи и хроми, и Той ги изцери.

15. А първосвещениците и книжниците, като видяха чудесата, що Той стори, и децата, които викаха в храма и думаха: осана Сину Давидову! възнегодуваха

16. и Му рекоха: чуваш ли, какво казват те? А Иисус им отговори: да! нима никога не сте чели: “из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала”?

17. И като ги остави, излезе вън от града за Витания, дето и пренощува”.

(Мат. 21:12-13)

Дните от влизането на Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени Страстна седмица. На старобългарски “страст” означава “страдание”. Приближавайки се към кулминацията на Възкресението (Великден) всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

Снимка: bulgarosentarragona.blogspot.com

 

АВТОРKmeta.bg