Всеки пети дава над хилядарка за пътуване по Коледа

Между 1000 и 1500 лв. смята да похарчи всеки пети българин, решил да пътува по Коледа и Нова година, показа изследване на една от социологическите агенции у нас, съвместно с Националния борд по туризъм.

една четвърт от анкетираните не могат да преценят

все още колко пари ще заделят, за да посрещнат празниците извън дома.

Родните зимни курорти и културно-исторически дестинации са от най-предпочитаните за пътуване за предстоящите празници. На тях залагат 2,4 млн. нашенци, или 42% от всички анкетирани, които ще потеглят на път за предстоящите Коледа и Нова година. Те са заявили желание да направят поне по едно пътуване в почивните дни в края на 2019-та и началото на 2020-та. Едва от 18% всички решили да не са у дома по празниците ще отидат в чужбина.

За пътуване в родината сме заделили средно по 5 дни, за чужбина добавяме още 4. Отделяме повече дни за почивка в чужбина заради организираните пакети, смятат от социологическата агенция.

Повече от половината от анкетираните българи смятат, че условията в зимните ни курорти се подобряват значително,фаворити обаче остават спа и културно-историческият

туризъм. 26% от нашенците са на мнение, че нищо в курортите не се е променило

Според 27% от участвалите в проучването настаняването, инфраструктурата и специализираните съоръжения у нас са добри, 46 на сто ги смятат за „по-скоро добри“, а 6% изобщо не са доволни от предлаганите услуги.

Очаквано българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

Пътуващите зад граница основно се делят на 2 групи. Едната отива за поне седмица по тропически дестинации на почивка – основно Тайланд, Сейшелите, Малдивите, Египет или Тунис. Други предпочитат Европа. Част от тях отиват да посрещнат Коледа и Нова година в известните зимни курорти в Австрия, Швейцария, Франция. Други пък предпочитат големите градове отвъд бившата желязна завеса – Лондон, Париж, Мюнхен, Милано, Рим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.monitor.bg

 

One Comment on “Всеки пети дава над хилядарка за пътуване по Коледа”

Comments are closed.