Всички сме в една и съща потъваща лодка – ДЕЙВИД БЪРН

Легендата от Talking Heads написа отворено писмо по повод глобалната криза.

Дейвид Бърн изрази своето мнение относно коронавирус пандемията.

Тоя я нарече: „Възможност да научим как трябва да променим поведението си”.

Бившият фронтмен на Talking Heads сподели наблюденията си относно болестта на модерното общество:

Иронията е, че пандемията ни раздели в отделни ъгли, но в същото време ни показа по колко заплетен начин сме свързани един с друг. Всички. Разкриха се множеството начини, по които животите ни се пресичат, начини, които досега дори не забелязвахме. Показа ни колко деликатно е нашето съществуване, ако не се опираме на тази свързаност и се отдалечим един от друг. Здравеопазване, социално неравенство, раса, климат, икономика – всички сме в една и съща потъваща лодка.

Вирусите не спазват границите. Нужно е да оставим настрани всичките си подозрения и неприязън към другите и да видим доколко можем да ограничим и намалим щетите.

Бърн коментира действията на държави като Южна Корея, Тайван и Сингапур, които „не се поколебаха” да спрат разпространението на COVID-19, както и на италианският град Во:

Хората в тези страни имат готовност да споделят информация с чуждите правителства, да правят лични жертви и всичко, което е необходимо за всеобщото благо.

Това, което се случва сега е, възможност да променим поведението си. За много от нас стойността на всеобщото благо е ерозирала през последните десетилетия. Но в такава спешна ситуация, това може да се промени много бързо.

В извънредни ситуации хората внезапно се научават как да си помагат и сътрудничат. Промяната може да се случи. Ще трябва да работим заедно върху последиците от климатичните промени. За да оцелее капитализмът, ще се наложи да сме малко по-социалистически настроени. Ето една възможност да видим нещата от различен ъгъл – да осъзнаем, че всъщност всички сме свързани – и съответно да коригираме поведението си.

Може и да сме далеч от тестването на всеки един безсимптомен човек, но сме близо до това да променим начина, по който виждаме съседите си и това е основата на съвместното сътрудничество за решаване на глобалните кризи.

Времето да осъзнаем, че неминуемо сме свързани един с друг е сега.

chetilishte.com