ВЯРВАМ В ПОДАДЕНАТА РЪКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Актрисата и режисьор Диана Добрева ще е ментор на един от спечелилите стипендията „С усилия към звездите“. 

От 1 септември започна кандидатстването за второто издание на Националната стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra), насочена към млади български творци. Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева.

За стипендията кандидатстват български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Тя е изградена като инструмент за растеж и развитие на изявени артисти, като подкрепата, която всеки стипендиант получава в рамките на една година, се осъществява в няколко направления: работа с ментор; осигуряване на бюджет от 5000 лв., покриващ целевите разходи за конкретния проект, с който артистът е кандидатствал; осигуряване на подкрепа от стратегически партньор на Фондацията, който предоставя възможност на стипендианта да реализира последващ свой проект; участие в годишен тематичен спектакъл пърформанс като екипно представяне на отличените.

През 2019 г. стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Капка Касабова (литература), Правдолюб Иванов (визуални изкуства), Красимира Стоянова (музика), Иван Лишка (танц), Диана Добрева (театър).

Първото издание на Националната стипендия „С усилия към звездите“ подкрепи осем кандидати в петте области на изкуството и оказа извънредна подкрепа на някои от селектираните финалисти. Всички те ще се представят пред публика през есента на 2019 г.

Защо приехте да бъдете ментор на един от спечелилите стипендията „С усилия към звездите“?

От опит знам, че етапът на съзряване в живота на един млад творец е труден, защото неукрепналите ти представи за това кой си и към какво се стремиш правят вярата в собствените ти идеи крехка и неустойчива. Светът изглежда враждебен с правилата и изискванията си и често липсата на адекватна самооценка на собствените ти качества – тези, които трябва да развиваш, и тези, от които трябва да се пазиш, правят неустойчив пътя под краката ти и трудно видим хоризонта. Именно в този момент всеки има нужда да получи съвет, обективна оценка, помощ, да види себе си и проблемите от друга гледна точка. Знам колко ценни и спасяващи могат да бъдат разговорите с човек, когото го е грижа и който има опит и знания, които иска да сподели. Аз съм имала такива „спасители“ до себе си, затова приех поканата. Вярвам в подадената ръка.

Какво бихте желали да постигнете заедно със стипендианта през предстоящата година?

За мен е много важно да изградим доверие. Така по-лесно ще намерим общ език. Споделянето на творчески идеи не е лесно постижимо. Обсъждането на проблемите и приемането на различна гледна точка към нещо толкова лично, защото изкуството и създаването е много съкровен акт, изискват преодоляване и от двете страни. Надявам се да успеем да превърнем общуването ни в интелектуална игра, да поставим целта високо и да направим пътуването вълнуващо, смислено и пълноценно.

Как гледате на вашата роля на ментор?

Менторът не е назидател, не е мъдрец, който си служи с постулати. Менторът е човек с опит и знания, който умее да слуша, да задава въпроси и да направлява, да ти показва възможните посоки и да те оставя сам да взимаш решенията. Показва ти как се вдигат платната, но те оставя сам да уловиш вятъра и да се понесеш във вярната посока. Надявам се, да бъда такъв ментор.

Какви проблеми се налага да преодоляват младите хора във вашата сфера?

Голяма част от проблемите не са проблеми на времето, не са свързани с поколения, технологии, пазари. Те са такива, каквито хората на изкуството винаги са имали. Най-трудно преодолимият е свързан с ценностната система. Ако гледаш на важните неща, които подреждаш в нея, като на ценности, тя има една форма, ако редът се определя от цената, която си готов да платиш за тях, картината се променя. Променя се и системата, защото тя определя взаимовръзките между важните и маловажните неща, между това, което даваш, и това, което получаваш, между това, което притежаваш, и това, което никога няма да имаш. Сам избираш, а това е огромна отговорност и винаги боли. Малцина са богатите и известните в изкуството. Ако си наясно с това, имаш два проблема по-малко.

Какви са наблюденията ви върху поколението млади артисти?

Не обичам много обобщенията, защото вярвам в изключителността на всеки един творец. Не всеки, разбира се, успява да я открие и развие. Мисля, че нетърпението за бърз успех е голям проблем. То ограбва съзидателното творчество. Аз работя в театъра с много млади хора, съзнателно правя усилия в щатните театри да взимам на хонорар актьори, които тръгват в професията. В спектакъла „Одисей“ в Пловдивския театър взехме почти 20 млади момчета и момичета, в „Калигула“ в Народния също, в „Саломе“ във Военния театър. Мисля, че идва едно умно и много талантливо поколение.

Диана Добрева е българска актриса и театрален режисьор. Родена е през 1971 г. в семейство на актьори. Завършила е актьорско майсторство за кино и театър и режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, френска филология в Софийския университет и история на изкуствата в Сорбоната. Между 2000 и 2006 г. е актриса в Театрална работилница „Сфумато“. Участва в множество български и международни кинопродукции, сред които „Маймуни през зимата“, „Пазачът на мъртвите“, „Малки разговори“, Love. Net, La fine del mare. Лауреат е на всички национални награди за киноактриса, включително и Златна роза.
През 2006 г. Диана Добрева поставя своя пръв спектакъл  „Медея“ от Еврипид в „Сфумато“ и получава награда Аскеер за режисьорски дебют. За „Медея“ печели и наградата за най-добро представление на критиката и пресата – Coup de Coeur ,през 2011 г. на Международния театрален фестивал в Авиньон, Франция. За същата награда е номиниран и спектакълът ѝ „ Казанова“.
През последните 14 години Диана Добрева се занимава изцяло с режисура и създава спектаклите „Саломе“, „Йерма“, „Декамерон“, „Да играеш жертвата“, „Емигранти“ в Театър Българска Армия; „Къщата на гнева“ в Театър Възраждане; „Макбет“ в Teatri Shqiptar, Скопие; „Вълци“, „Дебелянов и ангелите“ в Драматичния театър в Пловдив; „Слугините“, „Калигула“, „Бащата“ в Народния театър, където от 2017 г. е режисьор.
През 2019 г. създава спектакъла „Одисей“, един от най-значимите театрални проекти в програмата на Европейската столица на културата – Пловдив 2019.
През същата година спектаклите ѝ „Дебелянов и ангелите“ и „Бащата“ получават седем награди Аскеер.Спектаклите на Диана Добрева са играни в Париж, Лондон, Виена, Цюрих, Женева, Монако, Авиньон, Страсбург, Мартиг, Сент-Обан, Бурса, Будва, Адана, Линц, Братислава, Охрид, Алба Юлия, Анталия, Саранда, Сен Рафаел и др.

 

 

kultura.bg