„ГАЛЕРИЯ НА 6-ТЕ“. По случай 120 години от рождението на Дечко Узунов-СГХГ разказва истории

Последната за годината изложба на Софийската градска галерия отново разкрива творческия потенциал на екипа и амбициите му не само да представя по атрактивен  начин своите експоцииции, но и да събужда любопитството ни за по-дъбоко и същностно познание за творци и епохи.

Ето как годишнината на един любим и познат художник като Дечко Узунов, е станала повод не само да си припомним неговите картини, но и да научим нещо ново, да усетим духа на времето в което е творил- културния живот, човешките и творчески взаимоотношения по негово време.

Дечко Узунов натюрморт

„Галерия на 6-те“, е фокусът, който кураторите са избрали, за да погледнем панорамно на епохата и да добавим нови познавателни стойности към образа на Дечко Узунов. Малко знаем за тази галерия, просъществувала само 3 творчески, но много интензивни години, затова ни става интересно да научим павече.

Борис Денев портрет на Виолета Йонова

„Разказът ни връща в първите месеци на 1927 г., когато на улица „Търговска“, която на живо можем да си представим от картината на Никола Танев, на №2 възниква нова галерия, ново художествено пространство. Никола Танев е инициаторът, в своите дневници той разказва как се е зародила идеята от едно гостуване в Букурещ.

 

 

Аделина Филева:
„Желанието на тези млади хора да я създадат е нещо много интересно и важно за художествения живот на България.Това показва желание за един различен художествен живот, стремеж за промяна, за търсене на възможност за изявява на други места по различен начин, освен в Тръпковата галерия и в залите на Рисувалното училище .. Смятам че е важно да показваме миговете от живота на художниците, онези мигове, които решават и променят съдбата на българското художествено изкуство. И ето тук се срещате с тези шест имена, които по един или друг начин са променили посоката на българското изкуство.
Интересното  тук е, че вие ще видите работи, които повече от 30-40 години не са излизали пред публика, както е творбата на Иван Лазаров, която има две заглавия – „Свръх сили“ или „Падналият другар“

портрет на Иван Тутев

Ще видите и една творба, която ние току що  откупихме- портрета на Иван Тутев. Ще видите ранна работа на Никола Танев, предоставена от частни колекционери..

За малкото време, през което съществува, в галерията се включват автори като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер –Бехар, МихаелРос, Васил Стоилов, Александър Мутафов ..Сред художниците, представящи свои лчни изложби са: самият Никола Танев,Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Ари Калъчев и др

Ето какво намираме например в „Изкуство и публика“, издание на БНР Радио Варна, 2012г., събрало статиите на Сирака от в.“Слово“ по това време:

„Изложба на един парижки художник, българин“

Тия дни в „Галерия на 6-те“ ще бъде открита изложба картини на Г.Папазов. Тонва име е почти непознато у нас и твърде известно в съвременните парижки художествени кръгове. Г-н Папазов живее и работи в Париж, където за няколко години успява да се наложи като един от крайните новатори, „сюрреалисти“. Каквото и да бъде оношението ни към неговото изкуство, фактът, че в този момент той представлява България в европейския художествен авангард, не може да не ни радва.“Сирак Скитник, 1928в. „Слово“


Сирак Скитник  „Вагнер“   „Зима“

През спомените на Никола Танев и статии от периодичния печат се конструира разказа за създаването на това пространство и животът, който се е случвал там.

В експозицията са включени произведения от колекциите на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Шумен, СГХГ, Съюза на българските художници и частни колекции.

Иван Пенков На чешмата

Екип:
Аделина Филева, директор на СГХГ
Рамона Димова и Момчил Златаров-проучване
Александра Гогова-експозиционен дизайн
Николай Георгиев-превод на английски

изложбата може да бъде видяна от:
17 Декемрви 2019 до 16 Февруари 2020

 

 

 

 

 

Обаче.бг