Галерия „Нюанс“ представя 16 световни майстори на акварела (снимки)

Галерия „Нюанс” откри изложба с творби на 16 световноизвестни майстори на акварела. Автори от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция представят по две свои картини. Всички участници са членове на международни акварелни организации, сред които American Watercolor Society, National Watercolor Society, Royal Watercolour Society, Royal Institute of Painters in Watercolours, и те редовно участват в прояви по цял свят.

Международната изложба АКВАРЕЛ 2019 в галерия „Нюанс” е значимо събитие на световната карта на акварела, коментира Атанас Мацурев, българският участник в нея. „През моите очи изложбата изглежда важна за българската публика. Тя показва многообразието на акварела и безграничните възможности, които дава тази техника, неслучайно определяна като кралска. Всеки от участниците има свой стил, макар повечето да са реалисти”,  казва още Мацурев. Той изцяло се е посветил на акварела, чрез който се опитва да постигне съвършенството.

„Тази изложба е радост за очите и душата. Тя показва наистина високото ниво на развитие на съвременните акварелисти” – твърди и Сергей Темерев, който долетя от Русия специално за изложбата. Неговият път в акварела започва още в училище – там всички рисуват с акварел. Завършил архитектура, а в докомпютърната ера архитектите трябвало да умеят да рисуват с акварел. За него обаче акварелът се превърнал в нещо много повече от „трябва”. „Морето и небето в акварела са медитация и ако не работя, изпадам в състояние на безпокойство”, споделя Темерев. Той живее във Виборг, град до границата с Финландия, но всяка седмица пътува до Санкт Петербург, където е преподавател в Държавната художествено-промишлена академия.

В разговора стигаме и до финансовите аспекти: „Парите сами по себе си не са щастие, но тяхното отсъствие носи нещастие. Акварелът е изпитание на силите и когато се получи добра работа, това вече е щастие. В съпоставка с живописта, акварелът е като да докажеш Питагоровата теорема по друг начин”, добавя Сергей Темерев. Той е доволен, че във времето на интернет акварелът получи голяма популярност за разлика от други техники. Защо  – е трудно да се обясни, но просто хората го преоткриха.

„Постигнахме целта, която си бяхме поставили – да покажем „цвета” на съвременния акварел. Това е най-трудната техника, тъй като едно погрешно движение с четката може да съсипе цялата работа. Картините на 16-те автори са представителна извадка от широката палитра на уменията и постиженията в тази област. Искаше ни се и София да направим празник на акварела и успяхме, тъй като световноизвестни майстори ни се довериха и изпратиха свои творби”, разказва Евгения Мацурева, куратор на изложбата. Тя е спътница в живота на Атанас Мацурев и любопитна подробност е, че е била главен одитор в централата на „Лукойл” в Москва, като преди това е работила и в KPMG. Когато след 10 години работа като одитор на високо ниво тя обявява, че напуска, всички ѝ казвали, че това е позиция, от която никой не се оттегля по свое желание. Но тя била категорична, че изкуството ще е нейният път оттам насетне и направила крачката встрани от големия бизнес. Тази изложба за нея е просто поредно доказателство, че рискът е бил оправдан.

Основният въпрос на колекционерите е доколко трайни са акварелните творби. Съвременните автори използват висококачествени материали и ако картините се съхраняват добре, надеждността е също толкова голяма, както и на всичко, направено чрез друга техника, уверяват авторите и познавачите.

Изложбата продължава до 29 септември и е събитие, което не бива да се пропуска от ценителите и колекционерите. А художниците, изкушени от акварелната техника, може просто да сверят своя часовник. Споменът и усещанията от срещата с красотата и вдъхновението може да съхраните за по-дълго, като си купите от лимитираната серия каталози.

 

Татяна Явашева