Галина Халачева-изложба – живопис в Художествена галерия – Добрич.

На 24 октомври 2019 г. в Художествена галерия – Добрич бе открита изложба – живопис на Галина Халачева.

Художничката е родена през 1978 г. в гр. Добрич. Завършва изобразително изкуство в СОУ „Дора Габе“ и продължава обучението си в Частна академия за изобразително изкуство „Жул Паскин“ – София при проф. Васил Вълев. След това е приета в ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, който завършва през 2007г., със специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ и „Живопис“ при проф. Николай Иванов. По време на следването си получава награда на Община Велико Търново в годишна студентска изложба, взема участие в стенописването на хотел „Болярски“ по проект на преподавателя Ангел Ботев. Участва с живопис в множество общи изложби в страната, с ръчна хартия в Арт Фест – София, със стенописи и инсталации.

От 2013г. Галя работи в ХГ-Добрич като уредник „Образователни програми“. За работата си с деца, заедно с педагога Милена Алджабари, получава награди от фондация “Америка за България“, награда на Народното събрание по програма „Училището в музея, музеят в училището“, а след броени дни ще им бъде връчена колективната награда на Община Добрич в Деня на будителите.

Художничката споделя:
„Като творец се впускам в няколко посоки на търсене.
Съзирам своите идеи в най-обикновените неща и предмети от живота. Голяма отправна точка за мен са границите, които човек очертава сам за себе. В много от картините ми присъстват врати и прозорци като една граница между познатото и непознатото, преодоляването на бариерата или илюзорното ѝ съществуване, или просто красотата на външното и вътрешно пространство.
За мен представянето пред публика никога не е било самоцел, а е едно прекрачване на непозната граница. Смятам, че много по-забавен и интересен е пътят и начинът на създаването на едно произведение, както и възникването на идеята за него.“

Изложбата ще продължи до 12 ноември 2019 г.

 

Снимка на Художествена галерия - Добрич.