Гърци се дивиха на кукерското шоу в Петрич

Кукерската традиция оживя вчера в град Петрич. Станчинари с интересни маски и превъплътили се в различни персонажи прогониха злите сили от град Петрич с изпълнение на характерни русалийски танци. За поредна година те създадоха неповторима атмосфера за жителите и гостите на южната община. Сред хилядите зрители имаше и много граждани на съседна Гърция, които не скриха своето очарование от видяното.

11 станчинарски групи, в които имаше около 1 500 участници, се включиха в тазгодишното издание на игрите. Всяка група разполагаше с 20 минути за представяне на сцената. Хиляди бяха публика на прекрасната им изява. Класирането на станцинарите бе направено от компетентно жури.

Първото място спечели станчинарската група на квартал „Дълбошница“, на второ място остана станчинарската група  „Братя Соколови“, а на трето – станчинарската група на квартал „Казармите“.

Победителите получиха плакет и диплом от Община Петрич. Връчени по традиция бяха и шест специални награди. Приз „Най-малък участник“ беше присъден на трима участници в игрите, които бяха на възраст 45 дни, 2 месеца и 3 месеца. Наградата за най-възрастен участник получи 80-годишният Иван Митов от групата на кв. „Виздол“. Награда за най-добра маска получи групата на кв. „Поляните“, за най-добър персонаж отличието е за групата на кв. „Виздол“, за най-добро представяне на русалийски игри бе отличена групата на кв. „Център“, а за най-добре представени обреди и обичаи наградата получи групата на кв. „Шарон“.