ДА СЕ ПОДГОТВИМ, CINELIBRI СЕ ЗАДАВА

Споко, лятото свършва, но Cinelibri предстои! Фестивалът, който ще ни пренесе в други измерения. Фестивалът, който предлага едновременно кино и литература. А тази година, пета поред, хороскопът му е специален, изчислили са го организаторите.
И предлагат преживявания, които ще ни пратят в петото измерение.

През 2019 година се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински майстор на кратка проза. Все имена, които предизвикват страхопочитание.
И тъй като във физиката и геометрията петото измерение се свързва с шестоъгълник, каквато е формата на библиотеката според Борхес, тази есен CineLibri няма да ви спести изкушенията, нещо повече – ще ви изстреля директно в космоса! Не без помощта на един от най-взискателните режисьори, които киното познава – визионера Стенли Кубрик.

Фестивалът ще продължи  15 дни – от 5 до 20 октомври, и ще предложи бляскави премиери, срещи с изключителни личности от света на киното и литературата, грандиозни юбилеи, филмови ретроспективи и безценни образователни събития. CineLibri 2019 ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”!

За най-интересните събития и личности ще се постараем да ви разкажем, не само защото сайтът  ни е партньор  на фестивала, а и защото фестивалът дава възможност да обогатим знанията си и за киното, и за литературата. А мотото на Обаче е:

ИЗКУСТВОТО ДА ЗНАЕШ ПОВЕЧЕ“

Звездните  мигове започват от самото начало.


Филмът, с който се открива международния кино-литературен фестивал CineLibri ,  грабнаGrand Jury Prize на фестивала във Фенеция току що и това е „Офицер и шпионин“,   адаптация по бестселъра на Робърт Харис . Няма как да не ни  заинтригува  и няма как да не поискаме да разберем, как скандалният Роман  Полански преодолява с тази лента вълната от неодобрения, и несъгласия, свързани с личния му живот.  Факт е, че  от самото начало присъствието на филм на режисьора  във Венеция, било под въпрос заради висящото дело срещу него за изнасилване в САЩ, а и възражения повдигало  неприкритото според някои намерение на Полански да направи паралел между собствената си съдба и тази на невинния Драйфус.

И все пак качествата на продукцията триумфираха и историята на делото “Драйфус” заслужено си тръгна с награда. Председателката на журито – аржентинската режисьорка Лукресия Мартел отказа да присъства на червения килим на филма в знак на протест срещу самия Полански, но все пак удържа на думата си да го гледа безпристрастно.

Защото въпреки всичко полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход, си остава едно от най-авторитетните имена в съвременната кинематография. Достатъчно е да споменем творби като „Китайски квартал” (1974), „Тес” (1979), „Горчива луна” (1992) и „Пианистът” (2002).
Съпругата на режисьора – актрисата Еманюел Сене прие наградата от негово име.

Самият  Робърт Харис казва, че винаги е искал да напише книга за делото Драйфус. Написва книга, пише и сценарий, първоначално озаглавен „Д.“, съвместно с Роман Полански, с когото вече е работил за филма „Писател в сянка“. Полански също отдавна се интересува от сюжета. След няколко отлагания през 2018 г. Полански заявява, че започва снимките.   „Офицер и шпионин, преведен  на 37 езика,  е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден („Артистът”), Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Алмарик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”). Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.


Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история, която звучи изумително актуално и днес – история за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници – изградена с безспорно майсторство, което е отличителен белег на всичките му бестселъри. Полански и Харис вече имат в актива си плодотворно сътрудничество в лицето на филма „Писател в сянка”(2010), удостоен с над 30 отличия.

 

Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Роберт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала.

Билетите са в продажба на сайта на CineLibri и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лв. за early birds, валидна до 18 септември. След 18 септември редовната цена на билетите ще бъде 12/15 лв.

Фестивалът предвижда 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания.

Важен акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. Предстои да подберем най-сполучливите филми, за да ги покажем на специална церемония, която ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер. Повече информация за конкурса ще намерите тук.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий” с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии – Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света. Подробна информация за условията на записване, сроковете, лекторите, графика и съдържанието на самите лекции ще намерите на страницата на CineLibri: http://www.cinelibri.com/cinelibri-workshop-the-art-of-adapting-a-screenplay/

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, фонд „Култура” на Община Варна и Община Бургас; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Всички партньори и съмишленици са обявени на официалната страница www.cinelibri.com

 

 

Обаче.бг