ДЕЛО НА ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ Е ТАЗИ ДРЕВНА КРЕПОСТ НА ИНКИТЕ?

Извън стoлицата на инките Куско се намира крепостта Саксайуаман. Тя е разположена в Перуанските Анди. Построена е от огромни камъни, които са издялани и наредени като огромен пъзел. Според някои, Саксайуаман може да е работа на древна цивилизация, която е получила немалко извънземна помощ, пише „Нешънъл Джеографик“.

В превод името му означава „щастливия сокол“, като това според инките е соколът, който бди над столицата на империята им. Тогавашната столица на империята на инките бил град Куско, който се намира в непосредствена близост до Саксайуаман.

Твърди се, че комплексът е започнат по нареждането на Пачакути Инка Юпанки, управлявал империята на инките през 15-ти век, и завършен по времето на владетеля Тупак Юпанки. Има и други сведения за това кой и колко време е издигал древния монумент, но общоприетото вярване е, че Саксайуаман е завършен за около 70 години, а по него работили над 20 000 човека.

1000-годишните крепостни стени, съединени със сглобки, са напаравени от скали, които тежат по 360 тона всяка. Те били пренесени на разстояние от над 30 км преди да бъдат вдигнат и поставени в позиция с неповторима точност.

Как една древна култура би могла да постигне такова инженерно изящество е загадка, която все пак е разрешена. Погледнат от голяма височина, Саксайуаман има форма на глава на пума. Защо инките са изградили комплекса във форма видима само от въздуха? В чест на боговете или в чест на други небесни посетители?

Оказва се, че инките са били толкова изкусни в строенето на къщи и укрепени комплекси, колкото и в наблюдаването на небето и създаването на календари.

Всъщност Саксайуаман не е единственият пример за майсторско зидарство. Подобни стени съществуват из цялата Империя на инките, включително и в Куско, където камък с 12 ъгъла е поставен внимателно на мястото му.

Наскоро археолози откриха следи от система с въжета и лостове, която инките използвали да превозват камъни от кариерите в градовете. Системата разчитала на сила и находчивост, а не на извънземни архитекти.

Целият комплекс е изграден на три големи тераси. Най-ниската е с най-големите камъни, а най-високата с най-малките. Всички тераси имат изградени и заравнени площадки, на които има няколко постройки и три големи кули. В източния край се намира кулата Паукар Марка, в центъра Салак Марка, а в западния край се намира Муиу Марка. Първите две били с правоъгълни основи, а трета с кръгла.

За съжаление археолозите могат само да гадаят как точно са изглеждали кулите, тъй като по-голямата част от тях е разрушена и това, което знаят за тях е от писанията останали от местните.

Има множество описания на несметни богатства в комплекса и колко изящно украсен бил той, какви храмове и каква славна история е имал. Именно от там историците правят заключения, че целият комплекс бил посветен на бога Слънце.

инфо: pochivka.blitz.bg