Деца правят мартеници в Етнографския музей

7-годишният Кристиян прави мартеница не за първи път. Неговата любима мартеница е Пижо и Пенда. Той държи на традиционните цветове – бяло и червено.

Изложбата на мартеници и ателиета за изработката им предлага Националният етнографски музей съвместно със Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти – София. Изложбата „Мартеници 2020“ може да бъде посетена до 1 март 2020 г. В рамките на експозицията ще бъдат проведени ателиета за изработка на мартеници, следващите са на 29 февруари и 1 март 2020 г. от 11 до 15 часа.

Етнографът Величка Георгиева показва мартеници на децата. Тя сподели, че 15 години вече поддържат традицията в Етнографския музей 2 седмици преди 1 март да се прави изложба на мартеници. „Стремим се в изложбата да покажем традиционните български мартеници и развитието на тая традиция в нашата съвременност, но не като кич и масово производство, а все пак като едни произведения на народното приложно изкуство”, каза тя.

Традиционната българската мартеница са бяло-червените усукани връвчици, белите и червените пискюли. Всеки от тези цветове носи съответната символика, съответното пожелание за здраве, за жизненост, за добруване през идващата нова календарна година.

„Целта на мартениците са хората, но също така и младите животни, домовете, които са били окичвани с тях. Всичко това се е правело, за да се отблъснат лошите неща, злите сили, болестите от семейството, от децата, от животните и да се осигури добруване на всички през следващата година”, разказа етнографът.

 

 

БГНЕС