ДЖАКОМО КАЗАНОВА, ОТВЪД МИТА

Самото произнасяне на името звучи сладострастно.Веднага възниква образът на съблазнителя, мечтания любовник,комарджията, лудата глава, забъркваща се в  непрекъснати  рисковани начинания и приключения. Но какво знаем за реалната личност и до колко съвпада с мита? Как този артист, цигулар, алхимик, войник, околосветски пътешественик, разбира се и масон, става и по някакъв начин олицетворение на идеите на Просвещението, които и до днес вълнуват умовете?

Ще разберем, от истинската история: „История на моя живот“, подписана от самия Джакомо Казанова – която ни поднасят от Colibri, за пръв път в превод от оригинала на френски, а редактор на изданието е Жан-Мишел Гардер.

Ако от говорите и на въпросите в играта на Клуб F 451  ще получите книгата като награда.

Кой е истинският Казанова?

Епикуреец, естет и непоправим съблазнител, с разкрепостените си нрави Джакомо Казанова без съмнение е една от най-забележителните фигури на европейския осемнайсти век, когато чрез словото и на дело са разчупени вековни догми и сексуалното престава да се свързва с греховното, а любовта се превръща в синоним на хармония между телесно и духовно. През целия си живот той следва едно единствено правило: да се наслаждава на всеки миг от отреденото му време на тази земя.

Именно този факт придава на неговите мемоари, озаглавени  „История на моя живот“, особена пикантност и ги превръщат в любимо четиво на много поколения до ден днешен. Любопитните подробности, с които Казанова описва както срещите си с видни личности и владетели, така и любовните си похождения, превръщат автобиографията му в забележителна панорама на нравите през века на Просвещението, а безкомпромисната му самоирония ни кара да вярваме на всяка негова дума.

Настоящото издание (превод: Красимир Петров, цена: 20 лв., стр. 360)предлага на българския читател някои от най-забележителните епизоди от бурния живот на прословутия венецианец за пръв път в превод от оригинала на френски език.

С разкрепостения си нрав Джакомо Казанова без съмнение е една от най-интригуващите фигури на европейския осемнайсти век, когато чрез словото и на дело са разчупени вековни догми и сексуалното престава да се свързва с греховното, а любовта се превръща в синоним на хармония между телесно и духовно. През целия си живот той следва едно единствено правило: да се наслаждава на всеки миг от отреденото му време на тази земя.


През октомври българската публика ще има възможност да се наслади на най-новата филмова адаптация, вдъхновена от историята на ненадминатия изкусител. Филмът „Казанова, последна любов” на режисьора Беноа Жако (с Венсан Линдон, Стейси Мартин и Валерия Голино) е част от конкурсната програма на CineLibri 2019! За допълнителна информация следете уебстраницата на фестивала www.cinelibri.com

 

 

Обаче.бг