ДО ДЪБЛИН И НАЗАД

Днес компасът ни сочи на северозапад към приветлива Ирландия и по-конкретно към столицата й Дъблин. Зелената държава е разположена на остров Ирландия в Атлантическия океан, като северната част на острова (Северна Ирландия) не влиза в границите й, тъй като е част от Обединеното Кралство. Освен с алкохолните напитки и Св. Патрик, страната е известна и с дружелюбното си и топло население.

Столицата Дъблин е и най-големият град на острова, но въпреки това разстоянията не са големи и позволяват да бъде обходена и обстойно разгледана без превозно средство.

Пивоварната на гинес в Дъблин - Photo by focal_leat, Pixabay

Несъмнено една от забележителностите, която никой турист не пропуска, е Музеят и пивоварна на бирата Гинес. Дори самата сграда съчетава в себе си духът на миналото и традициите с модерния облик на марката. В музея можете да видите историята на пивото и развитието на неговите вкусове, както и да станете свидетели на самия процес на производство. На последния етаж пък се намира най-високият бар в Дъблин Gravity, където освен на бирата можете да се насладите и на страхотна гледка.

Катедралата Свети Патрик в Дъблин - Photo by Bruce Emmerling, Pixabay

 

Друга ключова забележителност в Дъблин са двете й емблематични катедрали – Крайст Чърч и Свети Патрик. Първата съответно е и по-стара и датира от почти 1000 години. Тя е и най-старата каменна сграда в града, а в криптата й се пазят исторически предмети, дърворезби и свещници.

Другата катедрала носи името на покровителя на Ирландия Свети Патрик. Освен впечатляваща архитектура, в нея можете да видите и постоянна изложба, посветена на живота на Св. Патрик и неговото дело. Смята се, че той е починал на 17 март, затова на този ден се чества националният празник на Ирландия и е един от най-подходящите моменти да посетите страната.

Замъкът в дъблин - Photo by papagnoc, Pixabay

Исторически символ на ирландската столица е и Дъблинският замък, който към днешна дата се използва като комплекс на правителството. Неговата история започва още през XIII в., когато е построен като защитна крепост на града. От нея се е запазила единствено югоизточната норманска кула, която е и най-старата в Дъблин, а по времето на Тюдорите е била използвана като затвор. През дългогодишната си история постройката играе ролята на седалище на английската власт в Ирландия. Замъкът преживява пожари, размирици и неколкократни реставрации, за да достигне до сегашния си вид, събиращ в себе си облика на Ирландия през вековете.

Колежа Тринити в Дъблин и неговата дълга библиотека - Photo by TuendeBede, Pixabay

Емблематична сграда и институция в Дъблин е и колежът Тринити. Това е най-старото учебно заведение в Ирландия и едно от най-изтъкнатите в цял свят, сред чиито възпитаници са Оскар Уайлд и Самюъл Бекет. Той е основан през 1592 г. благодарение на кралица Елизабет I, като учебно заведение специално за протестанти. Впечатляваща е Старата библиотека на колежа, известна с нейната Дълга зала, състояща се от цилиндрични арки и дълга 64 м. Залата е истинско произведение на изкуство и днес играе ролята на музей. Най-ценният експонат в него е древната Келска книга (The Book of Kells), датираща от IX в. Този уникален ръкопис е може би най-значимото произведение, оцеляло от вековете на келтското християнство, и несъмнено един от най-красивите, изписан с красиви цветни фигури, миниатюри и орнаменти.

Парадът свети патрик в дъблин - Guiseppe Milo, CCby2.0

Освен богата на исторически архитектурни и културни паметници, ирландската столица предлага и много забавления и развлечения за своите посетители. Както споменахме, един от най-подходящите периоди за посещение на Дъблин е по времето на националния празник на страната 17 март. Тогава се провеждапарадът за деня на Свети Патрик, който продължава няколко дни. Пищното празненство залива улиците с много музика, танци, костюми и страхотно настроение, а градът е изпълнен със символите на Ирландия – зеленият цвят и детелините.

В столицата се организират и множество събития и фестивали на разнообразна тематика и с международен характер. Любителите на музиката със сигурност ще оценят фестивала Forbidden Fruit (Забранен плод), който се организира в рамките на три дни през лятото и се провежда едновременно на 6 сцени с различен стил музика. Дъблин е домакин и на най-големия покер турнир в Ирландия – Mammoth, организиран от онлайн залата PokerStars.

В случай, че посетите столицата по време на Хелоуин, ще имате възможността да участвате във фестивала Брам Стокър, който се провежда ежегодно между 25 и 28 октомври. Той носи името на автора на световната класика „Дракула“, който е и възпитаник на колежа Тринити и обичан творец в Ирландия. Вдъхновени от книгата му, от готическата култура и от празника на мъртвите, дъблинчани се забавляват със страховити и ужасяващи, но и много забавни събития и пърформънси.

 

 

 

 

ИВЕЛИНА КИРИЛОВА