Държавна опера Стара Загора с две награди „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus

“КРИСТАЛНА ЛИРА” 2019

За 23-ти път Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus отличиха върховите постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство в България. Церемонията по връчването на наградите “Кристална лира” се състоя традиционно на 1 ноември – Деня на народните будители в Софийската опера и балет.

Държавна опера Стара Загора получи престижното отличие в две категории:

В категория „Опера и оперета“ солистката на Старозагорската опера – мецосопраното Петя Петрова получи „Кристална лира“ за ролята на Изабела от операта „Италианката в Алжир“ от Росини, чиято премиера се състоя на 9 март тази година в Стара Загора.

„Лауреат на „Кристална лира“ тази година е един доказан професионалист и изключителен артист и това е Петя Петрова“ – това бяха думите на Момчил Миланов – зам. председател на СБМТД, преди да връчи лично наградата на певицата.

„Искам да благодаря първо на Съюза на българските музикални танцови дейци и да споделя, че тази награда не е само за мен, а и за театъра на Държавна опера Стара Загора! И да благодаря на нейното ръководство в лицето на Веселина Кацарова, Огнян Драганов и Ивайло Кринчев, които направиха възможна тази постановка на „Италианката в Алжир“, в която аз можах да разгърна своя творчески потенциал. И не на последно място искам да благодаря на моите учители голямата оперна певица Александрина Милчева и солистката на Националната опера Баясгалан Дашням.“

В категория „Балетно изкуство“ – колективна награда, Балетът на Държавна опера Стара Загора бе награден с „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година. Наградата получиха директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов и художественият ръководител на балета Силвия Томова.

„Кристалната лира“ връчи хореографът и главен балетмайстор на Националния музикален театър Светлин Ивелинов, който се обърна към двамата с думите:„Специално поздравявам Силвия Томова затова, че тя успя да създаде действително една трупа, която да може да се справи с толкова тежък и сложен материал и да постигне действително такъв художествен успех! Поздравявам и директора Огнян Драганов, без чиято помощ и подкрепа тази трупа не би могла да бъде!“

„Благодаря на тези, които ни подкрепят – както Община Стара Загора, така и Министерството на културата. Ние ще продължим упорито, както продължаваме да развиваме камерната опера в Стара Загора. Балетът е едно крехко изкуство, което има нужда от голяма подкрепа. Благодаря на Съюза на музикалните и танцови дейци за тази висока награда, за тази висока оценка за нашия труд!“ – каза на финала на своето обръщение Огнян Драганов

„70 години балет – Стара Загора, втората трупа, която е създадена след Софийската, не е никак малко, вглеждайки се в повечето европейски страни като история. Радвам се и съм щастлива, че господин Огнян Драганов ме покани да работя заедно с него. Благодаря на Министерството на културата, на Община Стара Загора, затова че успяхме за толкова кратко време да създадем тази прекрасна трупа. Благодаря на Аршак Галумян – хореографът на спектакъла на балета „Дон Кихот“ – солист на Щатсбалет-Берлин, на неговата прекрасна асистентка Красина Павлова – също солистка на Щатсбалет-Берлин и моя ученичка, на Салваторе Русо за прекрасните костюми и декори. И не на последно място – най-вече благодаря на прекрасните ни артисти-балетисти. Те са чудесни, млади, талантливи, от цял свят…И по този повод ви каня на 17 декември в зала 1 на НДК, за да видите балета „Дон Кихот“ в изпълнение на Старозагорския балет заедно с изключителните звезди Яна Саленко и Мариан Валтер. Благодаря на всички, които ни помагат!“ – сподели от сцената Силвия Томова.

Честито!

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Държавна опера Стара Загора с две награди „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus”

Comments are closed.