Ето кое българско вино е обичал Чърчил

Стотици гости от цялата страна се стекоха в Мелник  за да опитат виното, което е пил и самият Уинстън Чърчил. Двудневен празник на виното „Златен грозд” беше открит вчера по обяд в най-малкия град в България, предаде БГНЕС.

Празникът започна с шествие, което завърши на площада, където бе изнесена сценка-ритуал по зарязване на лозята.
„О лозе, да си пълно с грозде, болести и буболечки, ветрове и градушки-вън от тебе”, нарече Трифон Зарезан. В сценката участва и стопанин на лозе, който от богатата реколта се наложи да търси къде е покровителя на лозарите.
„Свети Трифоне, лозата не иска молитва, а мотика”, припомни стопанинът и сам заряза лозата, която поля с вино.
„Лозята да родят грозде, виното да прелива през праговете на вратата, да пием по хубави поводи за здраве, радост и младост”, пожела стопанинът.
И заедно със Свети Трифон изрекоха клетвата на лозаря: „Да обичам лозата като децата си, никога да не злоупотребявам с вино, да винохулствам, да не го разреждам с вода и ако наруша клетвата си –да ми се разсъхнат бъчвите и да ми се вкисне виното”.
След клетвата за вярност към виното на площада се изви хорото на станчинарската група от кв. „Поляните” в Петрич. А край хорото дрънкаха звънците на кукерите.
Приветствие поднесе кмета на Сандански Атанас Стоянов.
За два дни в Мелник са разположени щандове на местни винопроизводители, както и такива от югозапада.
Отец Николай отслужи водосвет за благодатни година и гроздова реколта.
Стотици гости от цялата страна се стекоха в древния град под мелнишките пирамиди, за да опитат виното, което според организаторите е пил и самият Уинстън Чърчил.

 

standartnews.com