ЕФЕКТЪТ СЮЗАН- ПЕТЕР ХЬОГ

На 29 ноември Петер Хьог, авторът на световния бестселър „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг”, се завръща с оригинален, спиращ дъха футуристичен трилър, озаглавен „Ефектът Сюзан”!

Ефектът Сюзан(превод: Анюта Качева, 344 стр., цена: 18 лв.)  е дръзка и завладяваща симбиоза между художествена проза и футуристичен трилър, която със сигурност ще покори любителите на напрегнатия сюжет и на литературното визионерство. Както подсказва заглавието, на преден план е Сюзан Свенсен, която работи в сферата на експерименталната физика и има необичаен ефект върху хората – подтиква ги към откровения. Но един ден тя и семейството ѝ са заплашени със затвор. Единственият начин да избегнат присъдата е да съдействат на бивш държавен служител, който ги изпраща на тайна и опасна мисия. Сюзан трябва да открие последния протокол на т. нар. „Комисия за бъдещо развитие“, чиито членове биват убити при загадъчни обстоятелства. Сюзан използва своите задълбочени научни познания, пъргав ум и завидна сръчност, за да разкрие огромна конспирация, която застрашава бъдещето на човечеството.  

Роден през 1957 година, Петер Хьог е един от най-четените датски писатели – автор на осем романа, издадени в повече от 30 страни. Най-известен е с „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг“ – един всепоглъщащ роман, който му носи редица литературни награди, включително престижната награда „Стъклен ключ“ на Скандинавските криминални писатели. По него е заснет едноименният филм с участието на Джулия Ормонд, Ричард Харис и Ванеса Редгрейв. Хьог се занимава и с хуманитарна дейност. През 1996 г. основава фондация за финансова подкрепа на жени и деца от Третия свят. Самият той има 4 деца. 

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.