“Журналистика в търсене на решения”, или какво е solutions journalism?

Журналистика на решенията или т.нар. solutions journalism е сравнително ново направление в журналистиката, което за първи път ще бъде представено в София, на годишната конференция наАсоциация на европейските журналисти – България на 4 ноември. 

Ние, като хора, които обичат различната журналистика, ще бъдем там. Какво обаче представлява този относително нов подход и защо е важно да наблягаме на решенията вместо само да излагаме проблемите?

Журналистиката в търсене на решения насърчава отразяването на начините, с които се справяме с проблемите, и предлага потенциални мерки, а не само изобличаването на проблемите. Става въпрос за

„подробно отразяване на реакциите към различни социални проблеми” – определение на Solutions Journalism Network.

Решение ли е журналистиката на решенията?

Журналистиката е практиката на събиране, анализиране и интерпретация на информация за актуални събития, теми, явления, личности и тенденции на съвременния живот, представена в различни жанрове и форми и разпространена за масова аудитория. Тя е също така професия, свързана със съобщаването и предаването на новини, описателни материали, гледни точки и мнения.

Това е определението за жураналистика според Уикипедия. И макар в него да е включено не само съобщаване на проблемите, а и анализиране и интерпретиране на информацията, често масовата журналистика слага проблема пред хората без да разглежда потенциалните решения и мерки. Тъй като актуалните събития често са негативни, това води до все по-засилващо се чувство за безмощност у хората. Водещите медии пълнят емисиите си с “черна хроника” под предтекст, че информират аудиторията си. Вместо това насаждат страх.

В опит да задържат хората и да върнат доверието им в медиите, идва отговорът – журналистика на решенията. Този вид отразяване на проблемите се фокусира върху това как и защо работят или не работят дадени мерки. По този начин хората виждат, че положението не е безнадеждно. Все пак solution journalism е различен от т.нар. feel good stories – добрите новини, които четеш и в нашия сайт, тъй като те се фокусират повече около личността.

Журналистиката на решенията работи с твърди доказателства, представя данни и факти по разбираем начин, въвежда проблема, но и решенията, като се опитва да даде възможно най-много информация и да покаже как и защо нещо работи или не. Този вид отразяване разчита на експерти мнения, големи проучвания, лични истории. Вместо да се повтаря отново и отново как нивото на грамотност в българските училища е ниско например, журналистиката на решенията разглежда не само проблема, но и къде и как в българските училища се използват иновативни подходи, защо те работят и как могат да бъдат взаимствани от други училища.

Ясно е, че няма как цялата журналистика да бъде такава – точно както няма как да има само позитивни новини. Всчико това не би било обективно и би било в разрез с журналистическата етика. Но точно както нашият сайт се появи вследствие на нуждата от нещо различно, така и фокусът на журналистиката на решенията пада точно там, където е толкова нужен в момента – върху решенията.


Tрима от водещите имена в областта на solutions journalism в САЩ и Европа ще бъдат лектори на конференцията на 4 ноември:

ДЕЙВИД БОРДМАН – председател на Solutions Journalism Network и декан на Klein College of Media and Communication към Temple University, Филаделфия. Бил е изпълнителен редактор и старши вицепрезидент на Seattle Times. Под негово ръководство вестникът печели четири награди “Пулицър”.

ЛУСИ ЧЕРНА – програмен координатор в Transitions Online – водещо онлайн издание и медийна организация в Централна и Източна Европа. Тя управлява проект, в рамките на който обучава журналисти в региона за ползите от журналистиката в търсене на решения.

НИКИТА ПОЛЯКОВ – заместник главен редактор на чешкия ежедневник Hospodářské noviny, където той работи повече от девет години. Два от последните му проекта, посветени на дезинформационни кампании и самоубийства сред мъжете в Чехия, не само отразят проблемите, но и търсят начини за тяхното решаване.

Ние се надяваме да виждаме все повече примери за solutions journalism в българските медии, а за конференцията (и обучението след нея) може да намериш билети ТУК.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on ““Журналистика в търсене на решения”, или какво е solutions journalism?”

Comments are closed.