Завод “Експрес Сервиз” с иновативна машина

Русенският локомотивен завод “Експрес Сервиз” извърши изключително иновативна модернизация на дизелов локомотив, която е новост не само у нас, но и в цяла Европа.

Инсталирахме най-новия и екологичен дизелов двигател, който е със сходни параметри на оригиналния 12KVD, инсталирахме винтов въздушен компресор с двоен дебит, подменихме охладителната система с нова, изградихме нова климатизирана кабина с подобрена видимост. Запазихме, обаче, доказаните през годините ходова част и трансмисия. Намираме ги за особено подходящи за маневрена дейност, а вписването на локомотива е ненадминато при компромисното качество на индустриалните клонове у нас”, казва Цветелин Колев, мениджър в русенския жп завод.

При модернизацията е обърнато и специално внимание на екологията и чистотата. “Нашето V60 се превърна не само в най-екологичния дизелов локомотив в Европа, но и в еталон за чиста маневрена дейност. Стандартът Stage V ще стане задължителен за локомотивопроизводителите в Европа едва след няколко години, но ние инвестирахме превантивно в тази по-напреднала и скъпа технология. Контрастът с оригиналния локомотив серия 52, с неговите видими отходни газове и пръски масло е поразяващ. Именно затова си позволихме да боядисаме покрива на локомотива бял”, казва Колев.

В Германия от модела V60 са произведени над 2000 броя и той е разпространен в цял свят (дори в Египет и Китай), а в България са доставени близо 300 такива локомотива. Отдавна обаче не се произвеждат резервни части за него.

След пълната промяна машината постига изключителна енергийна ефективност – разходът на дизелово гориво е едва 2л/час (в сравнение с 16 литра на оригиналния локомотив).

В завода на “Експрес Сервиз” освен че се модернизират масовите машини V60, се произвеждат и акумулаторни локомотиви, които се продават в цял свят. Български локомотиви, произведени в Русе, извършват маневрена дейност в държави като Швейцария, Франция, Великобритания, Русия и дори в Китай и Бразилия. Заводът наскоро достави и машините, обслужващи влакчетата на столичния Метрополитен.

standartnews.com