Заедно за по-чист въздух: Хиляди старозагорци се включиха в засаждането на нова дъбова гора

Многобройните граждани се обединиха, за да превърнат каузата Стара Загора да е най-зеленият град в България в реалност.

Старозагорци се събраха на „Магарешка поляна“ над града, за да участват в създаването на нова дъбова гора. Тя ще бъде на мястото на опожарената през 2007 година. Първата акция от кампанията „Да си отгледаме гора, засаждайки 10 000 дръвчета за един ден” стартира в 10:00 часа на 9 ноември.

След преминат инструктаж от Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция по горите, в заселяването се включиха млади, както и по-възрастни граждани. Според Заяков е необходимо да се засадят 10 000 дъбови фиданки на 20 дка. Теренът бе разделен на бразди, а лесовъди обясняваха технологията за засаждане на доброволците.

Кметът на Стара Загор Живко Тодоров сподели, че идеята е подобряването на горския фонд около Стара Загора и повишаване на чистотата на въздуха. Той благодари на всички присъстващи, като добави, че всяка година ще се засаждат 10 000 дръвчета.

Общински служители, представители на спортни клубове, обществени организации, фирми и институции, военни, както и много граждани също се включиха в благородната кауза.

Общината осигури безплатен транспорт за всички желаещи да допринесат за залесяването. Участниците в кампанията засаждаха фиданка след фиданка с огромен ентусиазъм.

Автор: Радослав Александров