Започват Европейските дни на наследството

Европейските дни на наследството 2019 се откриват днес у нас с първите събития в рамките на инициативата, която ще продължи през целия месец септември в цялата страна.
Министърът на културата Боил Банов дава старт на честванията с откриването на изложбата „Творчески щрихи”, посветена на 100 години от рождението на писателя акад. Николай Хайтов, подредена в галерия „Средец” на Министерството на културата
Европейски дни на наследството се провеждат в почти всички европейски страни като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. През годините ЕДН са се утвърдили като най-голямото общоевропейско събитие, в което се включват всяка година над 20 милиона европейски граждани.
Над 360 събития ще бъдат организирани и проведени от общинските администрации във всички области на страната в рамките на инициативата у нас.
Тази година празниците са обединени под мотото: „Изкуства и развлечение”. Общата тема през настоящата година предполага провеждането на различни прояви, които интерпретират по свой начин връзката на наследството с изкуствата и развлеченията. От уличното шоу до концертната зала, от традиционните театър и музей до модерното кино и цифровото изкуство, европейското наследство ще бъде показано на местни, национални и международни сцени за посетители и гости от всички възрасти.
Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месеца. Сред различните прояви, организирани от общините, са: фестивали, празници на градовете, обществени дискусии, кръгли маси, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и др.
Календарът на празничната програма е изготвен от Министерството на културата като национален координатор по проекта, съвместно с Националното сдружение на общините.

 

 

КРОСС