Започна второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е открито официално

От 1 октомври 2019 г. до 15 януари 2020 г. организаторите на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов приемат на имейл[email protected] заявки за участие във второто издание на престижния конкурс.

Регламентът, установен с учредяването на наградата, се запазва напълно. Право да номинират имат единствено издателствата, като всеки издател може да кандидатства с до 2 родни и до 2 чуждестранни европейски романа от съвременни живи писатели, издадени на български език през календарната 2019 г. След подаване на заявките експертното жури отново ще определи петима финалисти, които ще бъдат обявени публично през март 2020 г.

Всеки от финалистите ще получи покана за лично участие във втората церемония по връчване на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ през май 2020 г., когато ще стане ясно и името на победителя. Носителят на приза печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.

Носител на първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е французинът Жером Ферари с романа „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), за който авторът печели и „Гонкур“ през 2012 г. Другите четирима финалисти, които се състезаваха с Ферари през 2019 г., бяха руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“). Петте произведения бяха избрани от общо 39 романа – 28 български и 11 преводни, номинирани от 21 издателства, а наградата бе връчена в Морската ни столица през май по време на фестивала „Варна Лит 2019“.

Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия български писател, които се навършиха през 2019 г. Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български език в предходната година.

Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от сайта на фестивалаВарнаЛит, както и от сайта на Община Варна.

Автор: Организаторите

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Започна второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“”

Comments are closed.