За век и половина хората “изстинали” с почти половин градус

Hа интересен феномен се натъкнаха мерикански учени. Те изчислиха, че от средата на 19 век до днес средната телесна температура на човека е спаднала от 37 до 36,6 градуса по Целзий. Изследването е публикувано в научното списание eLife.

Учените стигат до това заключение след като сравняват резултатите от няколко подобни проучвания, проведени от 1862 г. до 1930 г., от 1971 г. до 1975 г. и от 2007 г. до 2017 година. В първия период регистрираната средна телесна температура на човека е била по-висока в сравнение с втория период, а показателят за втория период съответно пък е по-висок, отколкото в третия. Най-общо през XIX век телесната температура е средно 37 °C, а през XXI век вече е 36,6 °C.

На база направени изчисления учените установяват също, че всяка година телесната температура на хората спада с около 0,003–0,004 градуса. Според експертите, причината за това “охлаждане” е, че за разлика от 19 век, съвременния човек се нуждае от по-малко енергия в ежедневието си и по-рядко му се налага да регулира самостоятелно градусите, осигуряващи му чувството за комфорт вкъщи и на обществени места.

 

 

 

www.manager.bg