ЗА ДЕЦАТА И КУКЛИТЕ

Впечатления от изложбата, с която завърши Лятна академия за деца и ученици към НХА.

Десетото издание на Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия приключи с експозиция под надслов „Когато приказките срещат куклите“.

Пространството е наситено, пълно, преливащо. По стените са спускат шарени транспаранти, пълни с гледки от София, пред тях „изскачат“ икони, натюрморти. От пода до тавана се натъкваш на плюшени и памучни кукли, на картонени и глинени обекти, на каменни мозайки и „стенописи“ на хартия. Образите, родени от приказки, различните асоциации с кукли, въображаеми и реални трансформации са отправната точка в експозицията.

Приказките са част от детството. Те са ключ и към света на възрастните. Находчиво организаторите тази година използват няколко посоки за интерпретация на приказките. Предварително заложени в концепцията на детската академия тази година са историята на куклите, басните и приказките, гостуването на актьори и сценографи.

Куклата е атрибут на детството. Тя е ключ към вълшебна трансформация, част от магията на театъра и повод за превъплъщение. Тя присъства в изложбата в много разновидности – пряко и индиректно. Лесно я откриваме в макети на приказни герои в костюми, в натуронаподобителни и фантазни кукли от текстил, хартия и картон, в пространствено конструирани „обиталища“, населени с дребни предмети и с по детски планирани интериорни решения. Индиректното присъствие на куклата можем да отбележим в плакатите и поканите за представления, проектирани от деца, в илюстрациите, създадени по „жива“ приказка или по памет, в съвременните версии на „петрушките“, сътворени от текстил, дърво, хартия, картон…

Детската рисунка има своя специфика. В експозицията трудно може да се говори за чисто неподправено и откровено детско, защото показаните произведения са създавани под професионален контрол. Важни са обаче параметрите на обучението – ясно се виждат свобода и възможност за себеизразяване. Децата са напътствани от студенти, които, от една страна, упражняват педагогическа теория и практика, а от друга, неусетно, без дистанция в общуването предлагат на малките възпитаници възможност да се докоснат до света на скулптурата, графиката, живописта, пространствения обект, инсталацията.

Изложбата има много лица съвсем не само защото има много участници. Тя представя произведения, резултат от разнородна художествена дейност, сътворени от деца в широк възрастов диапазон. Експозицията съвместява живопис, пластики от глина, графики и упражнения по шрифт, икони, пространствени обекти, инсталация и колективни творби. Лятната академия за деца е динамично развиваща се инициатива, която освен на отношение към изкуството, възпитава и в толерантност. Тя позволява жива комуникация на много нива. Те са налице както в процеса на работа, така и в самата експозиция.

 

Даниела Чулова-Маркова