За първи път на пазара излиза книга за българската техника

Аз съм колекционер на стара техника от около 2003 г., а от 2009 г. основно на българска такава. Разбрах, че в други страни има сайтове, които се занимават с популяризиране, съхраняване и реставриране на старата техника, но за българската не се отделя внимание. Това каза Антон Оруш, изследовател и колекционер на българска техника, автор на “Голяма книга за българската техника”, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът сподели, че неговата колекция до момента се състои от 400 апарата, сред които телевизори, радиоприемници, телефони, грамофони и компютри, както и бяла и медицинска техника.

Оруш разказа, че най-старата техника, която притежава е български телефон от средата на 20-те години на миналия век.

Авторът на „Голяма книга за българската техника“ обясни какво го е накарало да създаде подобна книга.

„Много години пишех статии по история на българска техника в моя сайт, но е хубаво нещата да се фиксират и на хартия. През годините много се говори за военната, политическата и обществената техника на България, но техническата остава на заден план“.

Според Антон Оруш най-голямото технологично постижение на страната е създаването на апаратура, която бива изпратена в космоса, за да направи снимки и изследания на Марс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КРОСС