„Звездопадение“ на Георги Славов на „Отвъд кориците на Тетрадката“

Софийският поет Георги Славов представи творби от втората си стихосбирка „Звездопадение“ по време на събитието „Отвъд кориците на Тетрадката“ в клуб „Журналист“, провело се на 20 август. 21-годишният председател на „Отвъд кориците“ прочете нечетени преди творби от книгата си, акомпанира си с електрическата си китара Алба по време на рецитала, а в продължение на цялото събитие бе отговорен за музикалния фон.

Участие взеха едни от най-младите и същевременно добри български поети и прозаици. Свои стихотворения и разкази прочетоха Ивайло Диманов, Александър Цонков, Денис Олегов, Доротея Луканова, Калоян Христов, Лъчезар Йорданов, Любомир Кючуков и много други.

Поетът Славов коментира, че това е едно от най-силните събития, в които е участвал, а тръпката да си на сцената през цялото време и да свириш, е неописуема. Той добавя, че е направил симбиоза между две от любимите му явления – музиката и поезията, а хората са останали доволни. Славов не чете за първи път от „Звездопадение“ на това място – през май месец той прави литературен дуел с Денис Олегов, а самата премиера на книгата бе през февруари, като оттогава е била представяна много пъти, но за първи път мултиинструменталистът Славов чете и свири едновременно.

Присъстващите над 100 души останаха до края на продължилото повече от час и половина събитие, някои от хората на литературата се осмелиха дори да прочетат свои произведения по време на свободната сцена след официалната част на събитието.

Славов е студент в Софийския университет, специалност „Английска филология“, работи като журналист. В началото на 2017 г. издава дебютната си стихосбирка „И това ще мине…“, художник на двете му книги е Симеон Цинцарски. В края на годината получава номинация в конкурса „Лирични гласове“. Стихове на Георги Славов са публикувани в Нова социална поезия, Нова асоциална поезия, e-lit, Литературен свят и др. От края на 2017 г. е председател и редактор в онлайн-вестника на клуб „Отвъд кориците“.

Стилово се самоопределя като символист. В края на 2018 г. се състои издаването на втората му стихосбирка – „Звездопадение“. Критикът Георги Майоров определя стиховете в нея като „изпълнени с богати метафори, с иносказателност, с умела обагреност и резки обрати на мисълта“. През март 2019 г. става лауреат в студентския конкурс „Всичко е любов“ и получава номинация в конкурса „Нова любовна поезия“. Превеждан е на английски, руски, сръбски, босненски, испански, португалски и френски. Свири на китара, бас, барабани и пее.

 

Автор: Десислава Славова

 

 

One Comment on “„Звездопадение“ на Георги Славов на „Отвъд кориците на Тетрадката“”

Comments are closed.