Здравословното спортуване започва със скуош

Известното списание Forbes класира скуошът като най-здравословния спорт в света. Има приблизително 20 милиона играчи на скуош по целия свят.

В България също набира популярност и може да се тренира на много места – индивидуално или с инструктор.

Ползите за здравето:

* Изгаряйте калории – задоволявате енергийните нужди на мускулите ви, като спорта ви дава малко време за възстановяване, което е добра новина за отслабване!
* Подобрявате аеробния си фитнес, за да засилите сърцето, мускулите и белите дробове
* Увеличете гъвкавостта си благодарение на движенията за разтягане и разтягане
* Развивате сила и сила в мускулите на ръцете и краката

Най-голямата и популярна зала е Скуош зала Fireball в София (програма и запазване на скуош на този адрес)

И най-големият бонус – лесно е да да започнете. Скуош се учи едва за няколко часа и в само за седмица може да сте в играта на макс! Препоръчително е първия час да започнете със скуош инструктор, за да може скоростно да вдигнете нивото на игра и забавление.

Как да започнем този спорт? Скуошът не изисква никакви специални дрехи. Можете да играете с какъвто и да е цвят фланелка и гащета, но е хубаво да имате резервни, за да ги сменяте по време на игра. Маратонките, обаче, са по-особени. Те са с подсилена каучукова подметка за по-добро сцепление към пода без да оставят следи по него (non marking). За скуош не може да се използва ракета за бадминтон или тенис, защото тя е специална, с по-особена глава.

Специфични са и топките за скуош. Те са по-големи от тези за пинг-понг и по-малки от тези за тенис. Има 4 вида топки за скуош, които се маркират с различни точки по тях. За начинаещи топката по-бърза и е отбелязана с една синя точка. Следващите три вида топчета са с намаляваща отскокливост и се сменят в зависимост от нивото на подготовка на играчите. Винаги ще получите топче в залата за безплатно, а ракети има под наем за начинаещи.

 

Димитър Стоянов