Изложба “Притегателни и обичайни. Жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век”

Националната галерия
представя

Притегателни и обичайни

Жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век

27 септември 2019 – 5 януари 2020

Откриване на 27 септември, петък, 18.00 часа

Квадрат 500
Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

 

В края на XIX век няколко поколения художници по нов начин и с нови средства се насочват към темата за жената. Времето създава предпоставки за  повратно претворяване на женската същност в изкуството. Появяват се творби, предизвикващи  усещането, че наблюдаваме „частни“ сцени, които би трябвало да останат скрити за външния поглед. Други автори работят по обичайните и за предишни периоди начини, но характерът на епохата оставя очевидна следа и при тях.

Изложбата от чуждестранната графична колекцията на Националната галерия представя забележителни майстори като Франсиско Гоя, Йожен Кариер, Огюст Роден, Анри Фантен-Латур, Огюст Реноар, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Жак Вийон, Пиер Бонар, Леонар Фужита, Моис Кислинг, Кристиан Кайар, Георги Верейски, Пабло Пикасо, Анри Матис, Марк Шагал, Андре Дерен, Раул Дюфи, Фернан Леже, Жорж Руо, Марсел Громер, Марино Марини, Фаусто Пирандело и др.

Техните произведения бележат многообразието в пресъздаването на сюжети или форми, без значение колко странно или дори скандално е изглеждало това на много от съвременниците им… Което ги прави интересни и днес.

Немалка част от включените в настоящата изложба творби са непознати на публиката. Любопитен факт е, че при подбирането, проучването и реставрирането им,  се натъкнахме на две неизвестни изображения на Жул Паскин, които не само за късмет се вписват в темата „Притегателни и обичайни“, но и допълват представата ни за артистизма и светоусещането на големия майстор.

Автор: Национална галерия

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Изложба “Притегателни и обичайни. Жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век””

Comments are closed.