Исмаил Кадаре Загадките на безумието

На 20 декември ще се потопим в „Загадките на безумието” – автоироничен минироман и специфична пародия на предишните романи на Исмаил Кадаре. Публикувана през 2004 година, книгата се нарежда до най-значимите произведения на бележития албански писател.

Загадките на безумието” (превод: Евгения Котова, 104 стр., цена: 12 лв.) въвежда читателя в албанската действителност от началото на комунистическия режим през неразбиращия поглед на едно дете. В това донякъде автобиографично произведение, написано с присъщия на Кадаре усет за абсурдното, виждаме както братовчеда, проиграл за три дни къщата си, и оскърбения чичо, посегнал към револвера, така и една комунистическа партия, която излиза от нелегалност, въпреки че вече е взела властта, която забранява преподаването на френски, латински и гръцки (дали няма да забрани и албанския, пита се детето) и въвежда единствено руския. Само добрият дядо, който толкова прилича на основателя на албанската държава, може да даде обяснение на загадъчните събития и на не по-малко загадъчните отношения в семейството и в обществото.

   Исмаил Кадаре (р. 1936 г.) е световноизвестен албански писател, автор на десетина стихосбирки и на близо петдесет произведения в проза. През 1982 г. е обявен за „враг“ от Съюза на албанските писатели. Обвинен в прикрита критика на комунистическия режим, той изпада в немилост и е принуден да публикува изключително в чужбина. През 1990 г. емигрира във Франция. Кадаре е носител на международната награда „Чино дел Дука“ (1995), на първата международна награда „Ман Букър“ (2005), на Наградата на принцесата на Астурия (2009) и на наградата „Ерусалим“ (2015). Подобно на Филип Рот, Милан Кундера и Харуки Мураками, той е спряган многократно като достоен носител Нобеловата награда за литература, без и до днес да бъде удостоен с нея.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.