Какво да очакваме от голямото събитие на Apple през септември?

Apple подготвя нови хардуерни предложения за следващите седмици и месеци, включително „Pro” версии на iPhone, ъпгрейд на iPad и най-големите си лаптопи от години, пише Bloomberg.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания планира да представи три нови модела iPhone по време на събитието си през септември, твърдят източници, запознати с въпроса. Смартфоните вероятно ще бъдат пуснати в продажба в рамките на същия месец и ще допринесат за приходите за фискалното четвърто тримесечие. Тогава компанията залага на комбинацията от нов хардуер, софтуер и услуги, които да повишат приходите ѝ след големия спад в края на миналата година.

Тази година ще видим и: обновени версии на iPad Pro с ъпгрейднати камери и по-бързи чипове, нов iPad с по-голям екран, нови версии на Apple Watch и първото обновяване на MacBook Pro от три години, посочват източниците. По думите им с подобрения ще се сдобият и ключови аудио аксесоари, включително AirPods и колонките HomePod. Източниците са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират плановете публично. Говорителка на Apple е отказала да коментира.

Отвъд тези необявени продукти, Apple се подготвя да пусне и софтуерни ъпдейти за повечето си продукти. Към списъка трябва да добавим услугата за видео стрийминг Apple TV+ и абонаментната гейминг услуга Apple Arcade.

Ето и какво да очакваме според Bloomberg:

iPhone

– Apple планира да пусне три нови модела iPhone, точно както прави от 2017 г. насам. „Pro” моделите ще наследят iPhone XS и XS Max, но ще видим и наследник на iPhone XR.

– Основната функция на Pro моделите ще бъде новата камера на гърба с трети сензор за ултра широкоъгълни снимки и видеа. Тя ще позволява на потребителите да отдалечават допълнително картината и да снимат по-голяма площ. Сензорите ще правят три снимки едновременно и ще ползват изкуствен интелект, за да коригират автоматично комбинирания кадър. Освен това новата система ще предлага снимки с по-голяма резолюция, с което ще се конкурира с някои традиционни камери. Ще има подобрения и при кадрите, направени при много ниска осветеност.

– Високият клас смартфони ще получат значително по-добри възможности за заснемане на видео, с което ще се доближат до професионалните камери. Apple е разработила функция, която позволява на потребителите да ретушират, да прилагат ефекти, да променят цветове и т.н., по време на снимките.

– Друга значима функция: системата за безжично зареждане, като потребителите ще могат да зареждат най-новата версия на слушалките AirPods в специален кейс, като го поставят на гърба на Pro версиите на iPhone. Това наподобява представеното от Samsung Electronics при телефоните Galaxy по-рано тази година.

– Високият клас смартфони ще изглеждат почти идентично със сегашните модели отпред и ще имат същия размер екрани, но поне някои цветове на гърба ще имат матово покритие, вместо сегашното, което е по-лъскаво. Новите модели би трябвало да издържат повече на изпускания заради нова технология за издръжливост.

– Новите iPhone ще включват и нов сензор за Face ID, който обхваща по-голяма площ. Идеята е по този начин потребителите да отключват по-лесно устройствата си, когато телефоните лежат на равна повърхност например.

 

– Apple значително е подобрила водоустойчивостта на новите модели, което ще им позволи да издържат под вода много по-дълго от границата от 30 минути при настоящите устройства на компанията.

– Новите модели ще имат обновени OLED екрани, които нямат да имат чувствителната на натиск 3D Touch технология. Apple ще я замени с Haptic Touch.

– Наследникът на iPhone XR ще има втора задна камера с оптичен зуум, което ще позволи увеличаване на мащаба без да се влошава качеството. Същевременно ще даде възможност за създаване на по-добри портретни снимки.

– Всички нови модели iPhone ще разполагат с по-бързи A13 процесори. В чиповете има нов компонент, познат на вътрешно ниво като AMX, който има за цел да се справя с по-тежки задачи. В случая това може да е полезно при добавената реалност, например, която Apple приема като основна функция на своите мобилни устройства.

– Нито един от новите модели iPhone няма да поддържа 5G, но тези следващата година ще могат.

iPad

След като пусна среден клас iPad Air и iPad mini по-рано тази година, Apple планира да обнови iPad Pro и по-ниския клас iPad за училище.

– 11-инчовият и 12,9-инчовият iPad Pro ще имат подобни подобрения като iPhone – камери и по-бързи процесори. Иначе ще изглеждат като предишните версии.

– Ниският клас iPad ще е с 10,2-инчов екран. Това означава, чe Apple вероятно ще спре да продава 9,7-инчов вариант.

Apple Watch, AirPods и HomePod

– След като обнови Apple Watch миналата година и той се сдоби с нов дизайн и по-голям екран, през 2019 г. промените ще са насочени по-скоро към софтуерния ъпдейт на watchOS

– Apple работи по нови AirPods, които вероятно ще са по-скъпи от сегашния модел за 159 долара. Новите функции ще включват заглушаване на звука и водоустойчивост. Пускането им в продажба вероятно ще се случи следващата година.

– Освен това Apple работи по по-евтина колонка HomePod, която също ще се появи най-рано в началото на 2020 г. Сегашният вариант за 300 долара не се продава много добре.

Mac

– Apple планира да обнови MacBook Pro с екран с диагонал от над 16 инча. Рамките на новия лаптоп ще са по-малки, така че общият размер на лаптопа ще е по-близък до сегашния 15-инчов модел.

– Новият лаптоп ще е най-големият на Apple от 17-инчовия MacBook Pro, който беше спрян през 2012 г. Това е част от усилията на Apple да задържат и да привлекат други потребители, които ползват лаптопите си за работа.

– Да не забравяме, че по-късно тази година Apple ще пусне и предварително обявения Mac Pro с 32-инчов XDR Pro дисплей.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Петър Нейков