КАКВО ДА ТЪРСИМ НА ПАНАИРА НА КНИГАТА

Не пропускайте щанд 314 на издателство Колибри. Заглавията, които ви чакат там са прекрасен подарък, благодарение на който  магията на празниците  ще продължи и през дългите зиимни вечери.
Мрачни тайни, необичайни събития, приказни истории за малки и големи и, разбира се, здравословна порция смях, а защо не и уроци по медитация… Почерпете се с доза литературна наслада за ума и душата. Представя ни ги Кремена Димитрова, директор Маркетинг и реклама.

Питър Мей, авторът на нашумялата поредица за остров Луис, се завръща с бляскав трилър, чието заглавие обещава „Ще те защитя”! превод: Богдан Русев

Майсторски извезана история, която   прескача между изолирания шотландски архипелаг, познат от предишните романи на автора, и европейските модни столици; между настоящето и миналото на героите, споени завинаги от неизбежността на преживяното. Животът на Нийв и Руари Макфърлейн е сбъдната мечта, откъдето и да го погледнеш. Притежават преуспяваща компания за производство на прочутите ръчно тъкани платове от Хебридските острови, затрупани са с поръчки от цял свят, роднини и приятели могат само да им завиждат. Но всичко това буквално се взривява една нощ на хиляда мили от родното им място, насред улиците на Париж. Останала сама, Нийв трябва да открие истината за своя съпруг и търсенето я отвежда все по-назад в миналото и все по-надълбоко в мрачните тайни, за които не е подозирала.

Шотландецът Питър Мей постигна същински триумф – книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а трилогията за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка. „Черната къща“ – първата част от поредицата, – която излезе най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читатели „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година. „Човекът от остров Луис” спечели голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международния приз на фестивала в Коняк, Франция.

Петер Хьог, авторът на световния бестселър „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг”, се завръща с оригинален, спиращ дъха футуристичен трилър, озаглавен „Ефектът Сюзан”!

Ефектът Сюзан(превод: Анюта Качева) е дръзка и завладяваща симбиоза между художествена проза и футуристичен трилър, която със сигурност ще покори любителите на напрегнатия сюжет и на литературното визионерство. Както подсказва заглавието, на преден план е Сюзан Свенсен, която работи в сферата на експерименталната физика и има необичаен ефект върху хората – подтиква ги към откровения. Но един ден тя и семейството ѝ са заплашени със затвор. Единственият начин да избегнат присъдата е да съдействат на бивш държавен служител, който ги изпраща на тайна и опасна мисия. Сюзан трябва да открие последния протокол на т. нар. „Комисия за бъдещо развитие“, чиито членове биват убити при загадъчни обстоятелства. Сюзан използва своите задълбочени научни познания, пъргав ум и завидна сръчност, за да разкрие огромна конспирация, която застрашава бъдещето на човечеството.

Peter Høeg

Роден през 1957 година, Петер Хьог е един от най-четените датски писатели – автор на осем романа, издадени в повече от 30 страни. Най-известен е с „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг“ – един всепоглъщащ роман, който му носи редица литературни награди, включително престижната награда „Стъклен ключ“ на Скандинавските криминални писатели. По него е заснет едноименният филм с участието на Джулия Ормонд, Ричард Харис и Ванеса Редгрейв. Хьог се занимава и с хуманитарна дейност. През 1996 г. основава фондация за финансова подкрепа на жени и деца от Третия свят. Самият той има 4 деца.
Петер Хьог, авторът на световния бестселър „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг”, се завръща с оригинален, спиращ дъха футуристичен трилър, озаглавен „Ефектът Сюзан”!

„Сбогом на всички котки. Разкази от клуб „Търтеи“ и бар „Въдичарски отдих“
нова порция смях от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус! Съставител и преводач е Жечка Георгиева, автор на илюстрациите е Тодор Ангелиев. Бляскав сбор от разкази за клуб „Търтеите“ и бар „Въдичарски отдих“. Още едно свидетелство, че П. Г. Удхаус владее изкуството на умния и неангажиращ хумор до съвършенство.

Сър Пелъм Гренвил Удхаус (1881-1975) тъче своето писателско платно на фона на идилична предвоенна Англия (става дума за Първата световна война) във висшето британско общество. Днес той е известен преди всичко с романите и разказите си за Джийвс, клуб „Търтеите”, мистър Мълинър и замъка Бландингс. Но Удхаус се е изявявал също така активно и плодотворно като драматург (15 пиеси) и сценарист на музикални комедии (250 песни за 30 мюзикъла). Работил е с музиканти от ранга на Коул Портър и Гершуин. Все пак той си остава в съзнанието ни като любим хуморист, обожаван от писатели като Ивлин Уо, Ръдиард Киплинг, Дъглас Адамс, Салман Рушди и Тери Пратчет. И от звездни актьори като Хю Лори!

Ерих Кестнер! Можеш ли да отраснеш и станеш добър човек, без да си прочел поне една книга на големия хуманист, Ерих Кестнер. Да не се вълнувал и да не си плакал за съдбата на „Антон и Точица“ и „Двойната Лотхен“, да не си участвал  в приключенията на „Хвърчащата класна стая“ и „Емил Малкият дедектив“? А ето, че  можем да добавим към поредицата на тези прекрасни детски романи и едно неиздавано произведение на автора:
  Приказката „Kотаракът в чизми“, красиво преразказана от Ерих Кестнер, излиза за първи път в превод на български език!

С хумор, лекота и изящество на стила авторът на „Конференцията на животните” разказва една от любимите приказки на милиони деца по света и на техните родители. „Kотаракът в чизми“ (превод: Жанина Драгостинова),   е класическа поучителна история за верността, приятелството и победата над несправедливостта. Приключенията на умния, смел и изобретателен котарак, който надхитрява силния, но глупав магьосник – великан, са извор на забавление за всички будни деца. А очарователните рисунки на известния художник карикатурист Валтер Трир, илюстрирал почти всички книги за деца на писателя, създават неповторима атмосфера, озарена от мъдрост, веселие и смях.

Ерих Кестнер (1899–1974) е германски поет, белетрист, журналист, един от най-проницателните и най-четените детски писатели. Последователен пацифист и непримирим демократ, по време на нацисткия режим в Германия книгите му са забранени, а много от тях – публично изгорени. Неговите романи за деца, сред които „Емил и детективите“, „Антон и Точица“, „Двойната Лотхен“, „Хвърчащата класна стая“, му донасят световна слава и го превръщат в любим писател на няколко поколения. Написана през 1949 г., непосредствено след Втората световна война, „Конференцията на животните“ и до днес остава страстен апел за правата на децата, срещу насилието, глупостта и политическото невежество. Ерих Кестнер е носител на литературните награди „Ханс Кристиян Андерсен” и „Георг Бюхнер“.

Трилогията „Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата” и „Портрет в сепияна Исабел Алиенде излиза от печат с ново художествено оформление, дело на Дамян Дамянов. Изданията са жест на уважение на издателство „Колибри” към ценители те на латиноамериканската проза и специално към почитателите на именитата разказвачка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Исабел Алиенде започва литературната си кариера случайно, за да се превърне в един от най –четените испаноезични писатели на всички времена. Международна известност й носи именно „Къщата на духовете“ (1982), която днес е едно от митичните заглавия на латиноамериканската литература. Следват десетки бестселъри, преведени на 35 езика. Много са темите, които превърнаха Исабел Алиенде в една от най-популярните разказвачки на нашето време – на първо място любовта, но също войната, самотата, бремето на спомените и старостта, както и страховете и болестите, които са неразделни от зимата на човешкия живот. На български са издадени всички книги на Алиенде, включително „Порцелановата нимфа“ – първата й книга за оцветяване, подходяща за хора от всички възрасти.

Изкуството да живеем просто  ШУНМЬО МАСУНО

Малки промени в навиците и гледната точка – понякога това е всичко, от което се нуждаем.Книгата съдържа 100 всекидневни упражнения от прочутия будистки монах Шунмьо Масуно за спокоен и радостен живот.

Опитайте да не се подвеждате по ценностите на другите, да не се натоварвате с излишни грижи, а да живеете безкрайно семпъл живот, лишен от безполезни неща. Това е стилът дзен. Животът си е наш, но не ни принадлежи. От момента, в който сме се родили, продължителността на живота ни е определена, но никой от нас не знае каква е тя. Будизмът ни учи, че стойността на живота не се измерва с продължителността му. Важното е как използваме времето, което ни е отредено. Несигурността в утрешния ден го прави още по-ценен.

Шунмьо Масуно е главен свещеник в 450-годишен дзенбудистки храм в Япония, ландшафтен дизайнер на дзен градини, носител на многобройни награди за работата си и професор по дизайн на околната среда в едно от водещите училища по изкуства в Япония. Изнасял е лекции по цял свят, включително във Висшето училище по дизайн към Харвардския университет, в университетите „Корнел“ и „Браун“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обаче.бг

One Comment on “КАКВО ДА ТЪРСИМ НА ПАНАИРА НА КНИГАТА”

Comments are closed.