Какво е “смълчан читателски клуб” (Silent Book Club)?

Обичам да чета книги. Да пиша за книги. Да говоря за книги. Да приготвям измислени рецепти, вдъхновени от книги. Да насърчавам хората да четат книги. Накратко: обичам книги. Едно от израженията на тази любов в последните три години е проектът ми Trouble Bakers, който се опитва да срещне книгите с техните бъдещи читатели чрез приготвянето на книжни сладкиши и солениши. Другото са десетките статии за четене и книги, които пиша тук, в сайта на Успелите. И сега е ред на нещо съвсем ново. Ново за мен. Със сигурност ново и за теб – Смълчаният читателски клуб на Trouble Bakers!

Silent Book Club – различният читателски клуб

През годините все се опитвах да посещавам разни книжни клубове. Дали разделени по жанрове или на друг принцип, винаги се сблъсквах с един и същ проблем – често не успявах да прочета навреме книгата или въобще не ми се четеше точно тя в момента. В редките случаи, когато действително успявах да отида (защото няма смисъл да присъствам, ако не съм чела книгата) се радвах и ми беше интересно, но този елемент на задължителност, задължителното четиво, което всички трябва да сме прочели, за да обсъдим, ми създаваше излишно напрежение.

Понякога искам да говоря за книги, за книжните размисли, които ме вълнуват в момента. Друг път искам просто да си чете. Това да си сред други читатели крие голяма доза очарование – затова и книжните групи в социалните мрежи са толкова популярни. Това, което не ми харесва в тях е, че хората предимно плюят какво четат останалите, а не така си представям една книжна общност.

Така преди около месец попаднах на революционната, нова за мен концепция наречена Silent Book Club. “Попаднах” не е точната дума – моят BBB (best book buddy), Иван, ме срещна с нея като ми прати еднастатия. В момента, в който я прочетох, знаех, че това е моето нещо и бях убедена, че искам да съм част от него. Идеята хрумва на една французойка, майка на малко дете, в САЩ през 2012 г. (преди цели 7 години и аз въпреки това доскоро не бях чувала за тази концепция).

Основател на Silent Book Club e Guinevere de la Mare, която тогава има син на 2 години, който не спи през нощта. Така тя, която обича да чете, изостава с книгите, но ѝ е писнало от задължителните четива в “нормалните” литературни клубове. Споделя неволята си със своя приятелка, с която пият коктейли в бар и така се ражда идеята за новия вид читателски клуб – върху салфетка за коктейл.

“Исках да бъда в читателски клуб, където може просто да се появиш в бара, с която книга искаш да четеш в ръка и да не трябва да говориш. Просто да пия вино и да чета, каквото ми харесва.”

Впоследствие идеята претърпява леки трансформации, но в основата си остава точно така. Към момента има десетки активни тихи читателски клубове в различни точки на света. Хората се събират в барове, ресторанти, пицарии, социални пространства, на работните си места, в книжни кафенета, сладкарници – няма неподходящо място, стига да можеш да седнеш удобно с книга в ръка и светлината да позволява да четеш. Често пийват или хапват. И тук е моменът да споделим как и защо ние решихме да видоизменим идеята и да я тестваме в София.

Смълчаният читателски клуб на Trouble Bakers – тишината на четенето и хруп-хруп от вкусното похапване

Ние сме Trouble Bakers и мисията ни в този (а сигурно и в следващия) живот е да четем и говорим за книги, да печем книжни сладкиши и солениши и да забъркваме щедри количества trouble. Част от това сигурно вече ти е известна. Това, което не знаеш обаче е, че винаги сме искали да направим свой читателски клуб, но никога не сме намирали правилния формат. Досега.

Време е за нашия Смълчан читателски клуб (Silent Book Club)! Сигурно “тих” е по-подходяща дума, но ние обичаме своеволията. За да отговаря на нашите разбирания за това как се чете най-добре (с нещо вкусно в ръка, разбира се!), решихме нашият читателски клуб да протече по следния начин:

  • 1 час четене на книга по избор – няма задължителна книга! Всеки носи това, което иска да чете, без да се съобразява с останалите.
  • 1 час сладки приказки и още по-сладки книжни вкусотии – ако нямаш желание да се включиш в тях, просто си тръгваш! Да, разбра ни добре – не е нужно да стоиш и да обсъждаш книги с останалите, ако не искаш. Според нас ще искаш, но изборът е изцяло в твоите ръце!

Главната идея на Silent Book Club е всеки да може да отдели един час за себе си. Без да бъде прекъсван от телефони, хора или задължения. Един час с книга в ръка, която не ти е натрапена от никого, но пък си в приятна обстановка сред други читатели. Което може да бъде страхотно и успокояващо. Смълчаният читателски клуб е еднакво подходящ за интроверти и екстоверти – идеята е всеки да се чувства комфортно, без да му се налага да прави нещо, което не иска. Най-хубавото си остава самото четене и удоволствието от него. Самите ние не знаем точно как ще се получи всичко, но сме изключително развълнувани и нетърпеливи да разберем заедно.

Първото издание на Смълчаният читателски клуб на Trouble Bakers ще бъде на 24 октомври от 19 ч. в Читалище.то. Събитието е безплатно, но изисква да се запишеш, тъй като местата са ограничени – искаме всеки да е настанен удобно и нищо да не разваля преживяването му.  Записването става с лично съобщение на страницата ни във Фейсбук – просто кажи, че искаш да дойдеш и ще ти пазим място.

May the odds be ever in your favor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Какво е “смълчан читателски клуб” (Silent Book Club)?”

Comments are closed.