Как българските технологии и производство помагат в борбата с коронавируса?

През последните дни у нас се работи на всички фронтове за противодействие на разпространението на коронавируса. Освен усилията на българските медици, държавни и общински служители, за справяне със ситуацията активно работят и българските предприятия и стартъпи.

Така българската технологична компания „Чек Пойнт Кардио” разработи и успешно пусна първия кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус. Разработката на компанията позволява проследяване на пациенти от дистанция чрез поставяне на специализирани устройства върху тялото, получаване на данни за състоянието им, обработване на данните от софтуер и изпращането им по интернет в мониторингов център. По този начин технологията на дружеството позволява пациент, който се намира вкъщи да бъде наблюдаван от разстояние все едно е в интензивното отделение с всички параметри. Опитът на българската компания е приложен в няколко европейски държави, а е получила запитване дори от Колумбия.

В борбата с вируса приложение може да намери и нова лекарствена молекула, разработена от български учени, част от стартъпа „Микар Иновейшън“. Молекулата е тествана и валидирана във Франция и САЩ, като българските учени подобряват нейната субстанция и се предвижда тя да влезе за клинични изпитания до месеци. В основата си лекарствената молекула действа на принципа на анти-ХИВ лекарствените средства и медикамент на сходен принцип и в момента се тества за коронавирус в САЩ. През 2018 г. „Микар Иновейшън“ попадна сред първите 250 основни компании в откриването на нови лекарствени молекули в световен мащаб.

От технологичната компания „Алтерко“ обявиха намерения за създаване на уред, който помага за дезинфекция на помещения. Освен това, държавното предприятие “Интендантско обслужване” в Калофер ще започне серийно производство на непромокаеми маски и защитно облекло. В момента в дружеството работят около 140 души, като изработката на защитни облекла е започнала, а първите прототипи ще бъдат предоставени за одобрение. От мениджмънта на държавното предприятие коментираха, че могат да се произвеждат по 10 хиляди маски на ден.

 

Автор: Йонко Чуклев