КАК ДА СПЕЧЕЛИМ ИЗДАТЕЛСКОТО СЪРЦЕ ИЛИ ЗАЩО ПИШЕМ?

Практически семинар по ориентиране за занимаващи се с творческо писане с водещ  КРЕМЕНА ДИМИТРОВА

Защо е важно да умеем да пишем добре? Защото умното и креативно писане ни прави по- успешни хора. Независимо дали за да печелим повече последователи във фейсбук, дали за да изкараме висока оценка на писмения или имаме амбицията дипломната ни работа да стане трамплин за добра кариера, дали искаме да наложм името си като добри журналисти, или пък имаме потребност да разкрием своята поетична дарба, или да разкажем историята на живота си.
В днешно време винаги можем да надградим уменията си не само чрез лекции в университета, а да изберем творческата атмосфера на дискусия и диалог с добър „агент-провокатор“ за треньор.
Можете да приживеете приключението творческо писане в Casa Libri с водещ  Кремена Димитрова, директор комуникации, маркетинг и PR в издателство Колибри, ивент мениджър на Cinelibri, автор в сайта www.atrakcia.bg.

Какво ни предлага семинарът?

 1.Основни мотиви за писане. Креативността като нагласа, терапия, хоби, мисия, професия.
Фройд, сублимация, творчество. Изкуство и литература.
Гост лектор – Николай Ценков.

2.Биографизъм и писане. Фикция и автофикция.

3.Стратегии на писане. Жанрове, стилове, себеизразяване. Защо пиша поезия/разкази/ревюта/дневник/коментари във фейсбук. Кое прави текстът ми литература? Кога съм готов да споделя текста си с другите.

4.Редакторът  – шаман/ментор/вдъхновител/оформител/акушер. Среща с най-добрите български редактори.
Гост лектор – Татяна Джокова

5.Как да представя текста си/себе си, за да бъда забелязан. Добри и лоши практики. Изкуството на презентацията.
Гост  лектор – Мария Касимова.

6.Основни принципи на книгоиздаването в България. Българска/преводна литература. Художествена/нехудожествена.

7.Издателски стратегии. Специфики на книжния пазар. Ценообразуване. Реклама/пиар/читателски групи и форуми.

8.Авторът vs творбата. Как личността на автора влияе върху популярността на произведенията му. Инфлуенсърство. Случаят Феранте. Моцарт срещу Салиери.

9.Конкурси/награди. Представяне на най-важните литературни конкурси в България. Как конкурсите влияят върху издателския бизнес.

10.На лов за автори. Гледната точка на издателите. Гост лектори – представители на водещите издателства Колибри, Сиела, Жанет 45, Лексикон, Хермес, Ентусиаст.

11.Самиздат, книги по поръчка, интернет литература, блогове.  Как новите технологии променят литературата?

12.Всичко, което искате да знаете, а не сме говорили още за него. Свободна среща за коментари, насоки, препоръки.

! Всяко занимание има продължителност 90 минути. С пауза по договаряне. 45 минути е лекционната част, в останалото време се коментират текстове на участниците, които са или готови или са писани по зададена от предходния час тема.

Курсът е с три месеца продължителност, заниманията са всяка неделя от 15 часа в Casa Libri.

Цена на курса – 270 лв.
! Има възможност и за онлайн обучение.

Вашите заявки, придружени от кратка биография и ваш авторски текст до 5 страници (може и откъс от по-голям текст, за поезия 3 стихототворения) изпращайте на [email protected]
Начало 9 02, 15 ч.

Кремена Димитрова има в областта на PR-a над 15-годишен опит, трупан в редица театри в страната, където е била и драматург.
Завършила е две магистратури  – Културология, СУ “Св. Кл. Охридски”  и  Театрознание, НАТФИЗ  “Кр. Сарафов“, както и редица семинари и обучения и в областта на културната политика, арт-мениджмънта и психология на рекламата.

Автор е на рубрики за изкуство в различни медии. През 2008 г публикува монографията  “Театърът на Стоян Камбарев – режисура на пространството”. Има награди за поезия, кратка проза и театрална критика. Участва като член на жури в конкурс за детски приказки. Има опит като селекционер на детски театрален фестивал, както и на фестивала „Панаир на младите“ на Младежки театър „Н. Бинев“, където е водила Работилница за творческо писане за театър.