Как сакура стигат до САЩ

Елиза Скидмор не е сред известните жени в съвременния свят. Но с нейното име са свързани някои любопитни факти, които са я превърнали в уникална за времето си личност.

В края на XIX и началото на XX век Скидмор е сред първите жени-автори и фотографи на National Geographic и първата жена в управляващия борд на Националното географско дружествоТя е човекътвъвел думата „цунами” в английския речник. Тя е и човекът, на когото хрумнала идеята, че японски вишневи дървета, които раждат малко плод, но са изключително красиви, когато цъфтят, могат да се използват за съживяване на запусната част на американската столица Вашингтон.

Елиза Скидмор пътувала много и била влюбена в Япония. Когато през 1885 година за първи път посетила страната, тя била омаяна от тълпите хора, дошли да видят вишневи дървета в парка „Юено“ в Токио. Веднага след завръщането си в САЩ тя предложила на американските власти да засадят дърветата край Вашингтонския монумент покрай река Потомак и езерото Тайдъл Бейзин, за да се съживи изоставеният район, а дръвчетата да служат като „вечен спомен за дружбата между двата народа”.

Предложението й било прието едва няколко десетилетия по-късно, когато първата дама Хелън Тафт решила, че също би искала да види цъфтящи вишни край Тайдъл Бейзин. Първите японски вишни били засадени във Вашингтон през 1912 г.

Оттогава всяка пролет се организира Националният фестивал на цъфналите вишни, който в наши дни привлича над един милион посетители всяка година.

 

https://www.nationalgeographic.bg/