Как се създава хумористична литература, която да кара хората да се смеят на глас?

Има някои хумористични книги, които ни карат да се превиваме от смях или да плачем, например „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс, в която тонът и шегите често идват естествено и без усилие. Истината е, че писането на страхотна, хумористична фантастика е трудно, но това е умение, което можете да усъвършенствате, ако сте готови да направите същото усилие, което бихте вложили и в писането на сериозна фантастика.

Ето седем съвета за писане на хумористична литература:

1. Запознайте се добре с хумористичния жанр

Жанрът на вашата история може да бъде богат източник на хумор. Познаването му ще ви даде безкраен материал за пародия и забавление. Започнете, като съставите списък на обичаите, клишетата и тропите на избрания жанр, за да можете да прецените кои от тях да включите в историята си. Можете дори да намерите готови списъци с клишета, подавани от критици и издатели, които отбелязват неща, които не искат да виждат никога повече.

2. Изненадайте аудиторията си

Изненадата е същността на комедията. Изненадите могат да бъдат нещо толкова просто като неочакван край на сцена, действие или дори изречение. Помислете за пещерата в “Монти Пайтън и Свещеният граал”. Първата изненада е, че смъртоносният звяр, охраняващ пещерата, е просто безобиден заек, но по-голямата изненада е, когато ужасно убива Сър Борс. Изненадите също могат да бъдат толкова сложни, колкото и основният сюжетен обрат, който променя цялата история. Само си спомнете и за самия край на “Монти Пайтън и Свещеният граал”.

3. Използвайте различни нива на хумор

Когато избирате хумористичния жанр, стремете се да се насочите към различни хора и възрастови групи. Конкретни физически действие като шамар, лудо действие и абсурд ще забавлява почти всеки – включително и най-малките деца. Малко по-абстрактен хумор, включващ игра на думи, фарс, закачки и други шеги, започват да се харесват на деца на възраст от 8 до 12 години. Сарказъм, ирония, пародия и намеци са за публика около 12-15 г. За читателите над 15 г. може да добавите и по-сложни подходи при писане.

4. Вкарайте конфликт

Конфликтът е двигателят, който прави всяка история да се движи напред, дори и най-забавните, така че изградете своя главен герой около преувеличени и абсурдни проблеми.

Преследвайте героя си до някое дърво, което след това да запалите. Използвайте всичките три основни източника на конфликт като възможности да добавите хумор  в историята си – герой срещу герой, герой срещу среда и герой срещу себе си.

Не забравяйте, че от тези три, героят срещу себе си е най-емоционално ангажиращ. Аудиториите се забавляват, когато виждат персонаж, объркан в коя посока да поеме. Избирането на сигурност или свобода е вътрешна борба, която всички можем да разберем, защото всички искаме да се чувстваме в безопасност, но също така искаме да се чувстваме и свободни. Вземете универсален вътрешен конфликт като този и го разширете до комични пропорции, или направете вашия характер абсурдно пристрастен към едната страна в борбата.

5. Замислете се добре за детайлите

Романът ви трябва да съдържа възмутителни, абсурдни, непоследователни идеи и шеги. Но той трябва да има и свои собствени логика и закони, за да се усеща историята като истинска. Вашата аудитория трябва да може да я приеме достатъчно сериозно, за да бъде завладяна и да иска да я следва. За разлика от смешен филм или телевизионно предаване, четенето изисква повече съсредоточеност от  вашата аудитория, така че трябва да вложите работа в нея. Ако пишете фантазия, обмислете подробностите за това, как магията работи, историята на света, която сте създали, и как раите персонажи са свързани помежду си. После направете тези неща смешни.

6. Използвайте смислени шеги

Дори и най-добрите едноредови шеги са запомнящи се, защото могат да подсказват по-дълбок смисъл. Този смисъл кара историите да се чувстват уместни и ценни, а не просто да разсмиват. Така че обмислете сериозно какво се опитвате да кажете с хумористичния си роман.

Много комедийни истории влияят силно, защото са повече от просто смешни. „Принцесата булка“ която преразглежда изказването „Любовта побеждава всичко“, и “Морт”, който ни напомня да не се боим от смъртта. Тери Пратчет веднъж е споменал, че Морт е бил първият роман от “Светът на Диска”, който той наистина хареса, защото в по-ранните книги сюжетът им подкрепя шегите, докато в “Морт” шегите подкрепят сюжета.

7. Пишете, за да се смеете (но нека и други хора да проверят работата ви).

Комедията е субективно нещо. Няма формула за това, кое е смешно и няма сигурен начин да накарате хората да се смеят. Следователно, най-доброто, което можете да направите, е да напишете истории, които забавляват вас. Разбира се, след като сте ги написали, определено трябва да проверите дали са смешни и за други хора. Дайте на някой да прочете написаното. Гледайте да не е близък човек, който би ви излъгал, за да не ви обиди. Използвайте обратната връзка, която получавате, за да усъвършенствате шегите си.

 

Публикувано от Деляна Антонова