Кмет винар черпи цял град на Зарезан

Вършец се стяга за голям празник – Трифон Зарезан, съобщиха от общината. Тя вече обяви, че приема бутилки с домашно вино за участие в конкурса за най-добър елексир с червен или бял цвят. За победителите са осигурени по три награди – за първо, второ и трето място по 100,70 и 50 лв.

В града под връх Тодорини кукли всеки е производител на хубаво домашно вино, направено от собствено грозде. Нямат известен сорт, напитката им е като букет. Затова честват Трифон Зарезан с почит и веселие. След като на площада пристигне царят на лозята бай Янко Иванов, кметът Иван Лазаров завърта канелата на буре със собствено домашно вино. Той има университетска специалност по технология на виното и го смятат за най-добрия му майстор в града. Кметът черпи всички със своето производство, но не участва в конкурса.

Когато всеки опита от домашните вина, кметът застава пред всички за празнична реч. Той пожелава на лозарите здраве, много грозде, добри вина и хубаво настроение. Царят на лозята бай Янко пожелава на младите да продължават традицията, започнала от времето на траките – да садят и копаят лозе и да си приготвят собствено вино. С него прекарваме и радостите, и мъките в живота, заръчва той.

В конкурса за най-хубаво домашно вино се включват много производители – около 50. За празника от общината уговарят местните бизнесмени да докарат на площада димящи скари и мезета за празнуващите с вино.