Книжарница с мисия „Надежда“ се нуждае от нас!

И преди сме ви разказвали за книжарница с мисия „Надежда“, която осигурява работа на младежи с интелектуални затруднения. Срещали сме те с един от хората зад идеята – Кремена Стоянова. Сега обаче това страхотно място е пред затваряне.  Програмата за финансиране от ЕС е към своя край. Книжарницата има нужда от всички нас!

За съжаление, днешното общество забравя или не обръща нужното внимание на различните, въпреки че често претендира със своята толерантност. Това не спира 7 родители от Пловдив да се борят за бъдещето на своите деца.

През 2010 година те създават неправителствена организация, за да помагат на децата си. Тъй като те са с интелектуални затруднения и обществото ги третира различно. Наричат сдружението „Паралелен свят“. Времето обаче напредва, докато организацията изчиства своята концепция, децата вече са на зряла и трудоспособна възраст.

Кремена  Стоянова, която е председател на сдружението, споделя, че децата са изпълнителни и отговорни, но е много трудно да си намерят работа поради специалните  им нужди.

Миналата година обаче надеждата се усмихва на дружеството. Оперативната програма на Европейския съюз „Развитие на човешки ресурси“ отваря програма за развитие и създаване на социално предприемачество. Дружеството печели финансиране с идеята си за книжарница с мисия. Програмата наема книжарница и осигурява работа и заплата на десет младежи с интелектуални затруднения.

Книжарница с мисия “Надежда”е позиционирана на ул. “Петко Каравелов” 24 в Пловдив.  Там освен книги и канцеларски материали се продават и ръчно изработени картички, мартеници и всякакви съкровища от младежите. Изработват ги в център за социална интеграция, помещаващ се в ж.к. „Тракия“, където се обучават над 40 деца и младежи.

В книжарница „Надежда“ се провеждат и литературни четения, приемат се дарения от книги втора употреба, които после могат да бъдат закупени без фиксирана сума. Новите книги, които могат да се открият там, са некомерсиални, главно от детски издателства, образователни и редки екземпляри. Основен проблем с предлаганата литература е, че повечето издателства не залагат на нея, което лишава обекта от популярна и търсена литература.

За голямо разочарование, финансирането свърши на 5 октомври, което изправя сдружението пред голяма трудност, а именно как да продължат дейността и съществуването на социалното предприятие. Сдружението силно се надява големи фирми да набавят канцеларски материали от тях.

„Ние апелираме не за помощи, а за това хората да ни се доверят. Ние предлагаме всичко, което и другите книжарници и офис складове. Ако станем доставчик, ще започнем да печелим сигурни средства, с които да осигуряваме заплатите на младежите и родителите, които ще останат да работят.“

Трудностите не спират „Паралелен свят“. Сдружението постоянно организира инициативи и събития, насочени към децата и младежите с интелектуални затруднения. Членува към Българската асоциация за деца с интелектуално затруднение. Преди две години организират в София Фестивал на способностите, а през 2019-та се случва в Пловдив. Правят спортен фестивал „Щастливи за ръка“, в който младежите играят баскетбол, волейбол, футбол, тенис на маса, тенис на корт, танцуват. Всяка година към инициативата се присъединяват италианци, които играят седящ волейбол. Имат и отбор по баскетбол, който всяка година пътува до Италия, благодарение на дарители.

Книжарницата не се нуждае от дарения, а от подкрепа, доверие и идеи. Избор на картичка от тази книжарница ще бъде нещо много по-специално поне за 10 деца. Колкото и да сме различни хората, си приличаме по това, че всеки крие много добрина и любов някъде в себе си.

Когато отново решите да се насладите на красивия град под тепетата, не забравяйте, че ви чака една книжарница с мисия „Надежда“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Comments on “Книжарница с мисия „Надежда“ се нуждае от нас!”

Comments are closed.