Кой е третокласникът, който се класира шести на световното по ментална аритметика?

Калоян Гешев се класира на 6-то място в световното първенство по ментална аритметика в Германия. Той е втори сред участниците от европейските държави във възрастовата група Juniors 1 (от 7 до 11 години).

Кой ден от седмицата е 23 май 1923 г.? Колко е ∛252435968? Калоян може да пресметне тези и още много други по-сложни задачи, свързани с математиката, при това само за секунди!

Коко е най-малкият участник в световното първенство по ментална аритметика. Той е едва на 8, а вече представя страната ни по блестящ начин на световно ниво, показвайки завидни умения по математика. Третокласникът заема шеста позиция сред всички младежи в крайното класиране на състезанието с 1161 точки. Носител на първата награда e дете от Сърбия с резултат от 1409 точки.

Георги Георгиев е учителят, развил уменията на Калоян. Ръководителят коментира, че участието в такова състезание е само по себе си голямо постижение, тъй като се допускат едва 30 деца от цял свят във всяка възрастова група сред предварителен подбор.

„Единици преминават границата от 1000 точки при Juniors 1. Само човек, който е бил част от това предизвикателство, знае какво умеят и имат в себе си тези деца.” – споделя Георгиев относно резултата на Калоян.

Според майката на момчето синът ѝ е проявявал интерес към математиката още на 3-годишна възраст, а е взел участие в първенството, за да изпита уменията си и да усети от първо лице какво е да бъдеш част от подобен форум. Отличното представяне е бонус към цялостното преживяване.

Калоян ще бъде в същата група заради натрупани точки в състезанието, благодарение на което има шанс да стане световен шампион в следващите две години.

„Благодарим ти за положените усилия, за постоянството. За часовете, които отдели от лятната си ваканция, за да решаваш задачи, за издръжливостта ти и способността ти да преодолееш умората и решимостта ти да докажеш, че България е сред най-силните държави в областта на менталната аритметика, че си по-добър от децата в Германия, Русия, Швейцария и редица други държави с водещи школи по ментална аритметика!” – специални благодарности към Калоян от Детската академия на науките, изкуствата и спорта