Кой е художникът с България в сърцето

Hа 05 ноември галерия „Академия“ беше открита изложбата „Художник на героични образи“ посветена на 100 години от рождението на проф. Симеон Халачев (1919-1986 г.)

В галерията са експонирани живописни творби –

емблематичните за неговото творчество монументални динамични композиции на историческа тематика.

Неговите творби се издигат с много живописни качества до най-добрите образци на изобразителното изкуство посветено на българската история.

Характерните за цялостното творчество на Халачев епичност и монументалност в неговите композиции познаваме от картините му „Аспарух минава Дунава“, „Ивайло разбива татарите“, „Боят настана“, „Войниците на Крум разбиват Никифор“, „Боят при Милин Камък“ и др., част от които могат да се видят на настоящата изложба. Симеон Халачев завършва през 1946 г. Художествената академия с първият випуск на тогава новопостъпилия учител Илия Петров.

„Бяха военни години. Гладувахме, но по цял ден бяхме в Академията – тя ни беше и училище и дом. А вечер трябваше да търсим да работим за прехрана. Любовта към живописта ни окриляваше. Не ни тежеше нищо. Младост!“, пише Симеон Халачев през 1979 г. в разказа „Как станах художник“.

Любовта към живописта Симеон Халачев предава на своите студенти,

чиито топли спомени за него можем да чуем и днес. Те често го посещават в ателието му в Панчарево, където въпреки интимната атмосфера, той остава техен мъдър наставник: „Художникът рисува с четка, която е събрала целия му опит на света! И в този опит не може да не присъства и поучителната история на българина. Художникът рисува с България в сърцето.“, казва им той на една от тези сбирки.

От началото на 50-те години той преподава по цветен етюд в катедра Плакат, където е хабилитиран за доцент, а през 1984 г.защитава и професура.

Художникът проявява завидно майсторство в изграждането на сложна живописна композиция,

в която умело балансира едро изградените обеми и цветни петна. Но Симеон Халачев не е само живописец и това е изразено ясно в десетките негови графични творби, илюстрации към детска и юношеска литература, изографисани църкви.

Художникът умира на 64 години в гр. София.

Изложбата „Художник на героични образи“  ще ни представи избрани творби на проф. Халачев, създадени с обичта и вълнението на съвестния и трудолюбив творец с дълбока обич към родния край.

<p>Строители на Димитровград</p>

<p>Боят настана</p>

<p>Димитровград Някога</p>

<p>Заляване на ятаци</p>

<p>Ивайло разбива татарите</p>

<p>Портрет на Колю Фичето</p>

<p>Пролетен Пейзаж</p>

 

Надежда Неменски

One Comment on “Кой е художникът с България в сърцето”

Comments are closed.