Колекция на българско авангардно и съвременно изкуство в център “Помпиду” в Париж

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще бъде домакин на лекцията на кураторa Десислава Димова “Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една права линия?”. Събитието е по повод на създаването на първата колекция на българско авангардно и съвременно изкуство за центъра “Помпиду” в Париж.

“Това ще бъде първата голяма българска колекция в музея. Страната ни за първи път ще бъде представена на голямата европейска и световна сцена, тъй като центърът “Помпиду” е един от трите най-големи музеи в света, с най-големи колекции”. Това каза пред БНР Гергана Мудова, програмен мениджър във фондация МУСИЗ.

През 2018 г. Бернар Блистен, директор на центъра, беше със свой екип в София, за да се запознае със съвременната художествена сцена и с перспективата за създаване на колекция от авангардно и съвременно българско изкуство в един от най-значимите музеи в света. “Помпиду” е сред най-важните институции за съвременно изкуство във Франция и една от най-престижните в Европа и света, известен с изключително прецизните си колекции на световно съвременно и модерно изкуство.

Десислава Димова обясни пред БНР, че в център “Помпиду” винаги присъства източноевропейско изкуство.

По време на събитието днес в СГХГ ще бъде представен каталогът “Дървото на живота. Генеалогии на българското съвременно изкуство”. В него са петима художници – Лъчезар Бояджиев, Орлин Дворянов, Боряна Росса, Светлин Русев и Свилен Стефанов, които чертаят своето виждане за родословно дърво на българското съвременно изкуство.

Десислава Димова и Гергана Мудова разказаха за събитието в предаването “Преди всички” по програма “Хоризонт”. Разговора на Силвия Великова с тях можете да чуете от звуковия файл.

 

Интервю на Силвия Великова с Десислава Димова и Гергана Мудова в ”Преди всички”

 

http://bnr.bg/