Колко трае най-краткият пътнически полет в света?

Шотландската регионална авиокомпания Loganair предлага най-краткия пътнически полет в света, който изминава разстоянието между островите Вестра и Папа Вестра, част от Оркнейските острови в Шотландия, за по-малко от две минути.

Полетът с дължина 1,7 мили (2,7 километра) и продължава само 1,5 минути във въздуха, съобщава Market Watch.

Цената на еднопосочен билет започва от 17 паунда (приблизително 22 долара).

Това е едно мигване в сравнение с 19,5-часовия полет, който австралийският превозвач Qantas Airways тества тази седмица. Изминаването на 10 000 мили от Boeing BA между Ню Йорк и Сидни ще бъде най-дългият полет в света.

Преди палмата на първенството се държеше от полета между Ню Йорк и Сингапур на Singapore Airlines. Това пътуване отнема близо 18 часа, или около 1080 повече  от полета на Loganair.

Маршрутът Вестра – Папа Вестра не е единственият кратък полет, който шотландската авиокомпания предлага. Пътуването между Едей и Киркуол, други два от Оркнейските острови, отнема забележителните 10 минути.

Airlines UAL оперира най-краткия полет в континенталната част на САЩ – 16-минутно пътуване между Сан Франциско и градчето Санта Роза, разположено във винен регион на окръг Сонома.

Greater Toronto Airways може да се похвали с най-краткия полет в Северна Америка, който отнема едва 10-минути и е между Торонто и Ниагара.

В Хавай пътешествениците могат да предприемат 15-минутен полет на авиокомпанията Mokulele между летищата Калаупапа и Хоолехуа в Молока за едва 50 долара

Самолетните полети са особено вредни за околната среда. Счита се, че самолетите са отговорни за 2,5% от общите въгелродни емисии в световен мащаб. Затова пътуващите, загрижени за въглеродния си отпечатък, може да искат да обмислят и други средства за придвижване – например 25-минутно пътуване с ферибот между Вестра и Папа Вестра.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Божидарка Чобалигова

One Comment on “Колко трае най-краткият пътнически полет в света?”

Comments are closed.