Константин Хаджиев: Електронните четци не убиват книгата

Бизнесът със стари книги е жив не само в България, но и по целия свят. Както може да се очаква най-големите пазари са в САЩ и Китай. У нас от край време се търсят романи, художествена и специализирана литература. Независимо, че непрекъснато излизат нови издания, продължават да се търсят старите – било заради преводи, илюстрации или по-ниска цена, коментира в интервю за БГНЕС Константин Хаджиев, който е собственик на столична антикварна книжарница.

Да си търговец на стари книги в България

„Цените варират между 1 и 100 лева. Всичко зависи от съответната книга – дали е специално издание. Стойността се определя и от търсенето. В пустинята злато да предлагаш, там водата е търсената стока“, обяснява търговецът.
За Константин най-трудната част в бизнеса е намирането на интересни книги и поддържането на фонда. За работата казва, че жертва най-вече много от личното си време. Защото, малко отпускане може да се окаже фатално.

На столична улица, но с наем като в Ню Йорк

Фатални за цели бизнеси, не само с книги, обаче се оказват редица необмислени и необсъдени действия като ремонта на Графа и емблематичния площад „Славейков“, допълва антикварният търговец.


„Хора, които в продължение на десетилетия се изхранваха с бизнеса си на тази улица, сега ги няма. Достатъчно е две години да нямаш оборот и при тези наеми, съпоставими с тези в Ню Йорк, само че при друг стандарт, нормално е тези хора да фалират“, обясни ситуацията Константин.

Бъдещето на площад „Славейков“

Голяма част от антикварните книжари пребиваваха дълги години и на площад „Славейков“. Емблематичното тържище отдавна трябваше да се модернизира, защото отминаха времената на кашоните, категоричен е Хаджиев. Неговата критика е, че ще бъдат искани безумни наеми, което прави от целия проект за нов пазар мъртвороден. Като сравнение той посочва прочутите букинисти във Франция. Те не плащат нито евро, защото дейността им е под закрилата на ЮНЕСКО.

Класика или модерното

“Въпреки предизвикателствата пред този сектор, бизнес има, защото книгата продължава да живее и е търсена. Казват често, че модерните технологии убиват книгата. Аз съм твърдо против това твърдение. Напротив – изключително много подпомагат интереса. С интернет човек може да продава на българи в Канада. Освен това, тези, които четат на електронни четци, четат също така и на хартиен носител. Който чете – чете на всякакъв носите, така е било и ще бъде“, обобщи Константин по повод на нашумелия през последните години спор.

 

 

 

 

 

БГНЕС