Коя е българката, която подобри 38-годишен баскетболен рекорд отвъд океана?

Борислава Христова влезе в историята като реализатор №1 на Вашингтон Стейт, като подобри 38-годишен рекорд.

Борислава е родена през юли 1996 година в град Варна. Завършва гимназия в спортното училище “Георги Бенковски” – Варна, като дотогава е играла в отбори като “Черно море Одесос” и отбора на “Истанбулския университет”. През 2015 тя се мести във Вашингтон – САЩ, за да учи в университета на Вашингтон Стейт. Не след дълго се присъединява към женския баскетболен отбор на учебното заведение, където освен като играч, участва и като асистент треньор.

След дълго очакване, наскоро българката счупи рекорда за най-много отбелязани точки с отбора на университета на Вашингтон Стейт – общо 1971. В последния си мач Христова отбелязала 26 точки, като добави 2 борби, 4 асистенции и 1 чадър за успеха на тима си с 96:75 срещу Калифорния. Досегашният рекорд бил поставен от Джийн Егърт, която бе на първо място с 1967 точки, и постижението бе ненадминато последните 38 години.

“Това означава наистина много за мен. Всеки треньор, всеки човек, с когото съм работила през тези пет години, всяка съотборничка – всеки има своята роля за това постижение и е спомогнал за него. За мен е чест, че съм част от всички велики състезателки, преминали през Вашингтон Стейт. Щастлива съм както за себе си, така и за целия отбор”, заяви Христова след заветния мач.

Освен че това е 45-ият мач на Борислава, в който отбелязва над 20 точки, това е и стотната победа на треньорката на отбора – Ками Етридж. Също така това е и най-резултатният мач на отбора през сезона.

Автор: Никола Костов

One Comment on “Коя е българката, която подобри 38-годишен баскетболен рекорд отвъд океана?”

Comments are closed.