КРАТКА ИСТОРИЯ НА МОМИН ПРОХОД

Момин проход придоби световна известност в последния месец. Преди да се превърне в съвременна легенда, това място е посрещало и изпращало крале, ставало е свидетел на няколко победоносно битки и дори на чудо. Момин проход е обитаван още от древността, привличал е хора с топлите си минерални извори и някога заможните римляни са успявали да се договорят с тракийците, за да се порадват на това природно чудо.

Както сега, така и тогава се е говорило за самодиви-поробителки на много млади момци със своята неземна красота. Науката смята, че всичко това са били илюзии в следствие на радиоактивните изпарения на минералните извори. Макар и да датира от V и VI век, Момин проход е бил няколко пъти разораван от хуни и готи. През 976 г. Василий II се опитва да превземе Момин проход, но среща суров и твърд отпор от армията на цар Самуил. Битката била жестока, но Момин проход трудно можел да бъде даден с лека ръка на човек тръгнал срещу българите. Това е и първата емблематична битка, която се води за това парче земя. Пет века по-късно Момин проход отново става обект на интереси и бойно поле.

Полският крал Владислав Варненчик разбива турските войски и сключва сегединския мир.Историята показва много вълнуващи събития и някога дори се говори за Момина клисура, където прохода е бил ревностно пазен и от девойки. По всичко личи, че Момин проход е спечелил името си, защото именно красавиците са го охранявали дълго време. Друга легенда разказва, че след като турците решили да преминат именно през Момина клисура (тогава това е било името на Момин проход), след като не успели да преминат Троянови врата.

Там също ударили на камък, защото проходът бил наводнен и никой не успял да премине. И ако това не е достатъчно, формата му също е добре изградена от природата. Момин проход е много тесен, стръмен и непристъпен за неподготвените посетители. В следствие на това отбраната му е сведена до минимум и обикновено може сам да се отбранява срещу нашественици. Мястото често привличало болнави хора, които са успявали да се изцерят при контакт с лечебните момини води. В модерната история това място няколко пъти е било приобщавано към други общини, но както всички знаем, Момин проход винаги е заслужавал своята независимост и окончателно я получава през 2006 г. Днес е туристическа дестинация, която печели вниманието на гостите с девет минерални извора.

 

 

от Даниел Петров

One Comment on “КРАТКА ИСТОРИЯ НА МОМИН ПРОХОД”

Comments are closed.