Къщата на Яворов е спасена, става общинска собственост

Столична община придоби собствеността след два неуспешни търга

Столичната община участва в третия пореден търг за къщата на Пейо Яворов на ул. “Раковски” 136 и за радост на мнозина от днес става неин собственик. Търгът приключи вчера, а публичната продан бе обявена от частен съдебен изпълнител.

Резултат с изображение за къщата на яворов софия

Имотът е обременен със задължения, защото е ипотекиран многократно от предишните собственици. През 2015 г. го придобива една от масонските ложи в България – чрез Васил Панчев и неговата фирма “Дом на Яворов” ЕООД, който обаче не подозирал за останалите задължения. Съответно започва дело между Панчев и Володя Лозанов, бивш управител на дружеството, стопанисвало преди това къщата.

Резултат с изображение за къщата на яворов софия

Именно това дело бе една от причините кметицата Йорданка Фандъкова да се откаже от търга предишния път, макар че не ставаше дума за спор за собствеността, както твърди тя, а за финансов спор между настоящия и бивш собственик.

Сега предстои Столична община да се заеме с ремонт и реставрация на сградата, тъй като къщата от години се препродава от един на друг собственик и не е в добро състояние.

ARTday.bg