Литва настоя Амазон да забрани продажбата на стоки със сърп и чук

Литва призова американския гигант в онлайн търговията Амазон (Amazon) да спре да продава стоки със съветския символ сърп и чук, който според Вилнюс е оскърбителен за жертвите на комунистическия тоталитаризъм, предаде Франс прес и БТА.

Бащата на литовската независимост през 1990 година Витаутас Ландсбергис публикува отворено писмо до основателя на онлайн гиганта Джеф Безос в навечерието на 80-годишнината то споразумението между нацистка Германия и Съветския съюз, довело до окупирането на балтийските страни от Москва.

Министърът на външните работи Линас Антанас Линкевичус посочи, че неговите дипломати също са поискали от Амазон да не продава такива стоки.

“Амазон продава някои потребителски стоки със символа на комунистическата тирания, СССР, съучастник на хитлеристите във военните престъпления и геноцида”, пише 86-годишният Ландсбергис в писмото си.

Символът се среща на тениски, значки и други артикули от каталога на Амазон.

Графичното изобразяване на сърп и чук – символ на съветския комунизъм – е незаконно в Литва, страна с 2,8-милионно население, член на ЕС и НАТО от 2004 година.

 

 

 

 

КРОСС