Любовта изисква всичко и има право на всичко ~ БЕТОВЕН

Още от великия композитор за чистото сърце и музиката

Лудвиг ван Бетовен се ражда на днешния 26 март преди 250 години в в Бон, Курфюрство Кьолн, Германия. Семейството му е от фламандски произход. Баща му Йохан е певец (тенор) в ерцхерцог-архиепископската капела в Бон. Майка му Мария Магдалена е описвана като нежна и тиха жена с добро сърце. Лудвиг е едно от 7-те деца в семейството, 4 от които умират в ранна детска възраст. Той е най-възрастният от 3-те оцелели момчета.

Музикалният му талант се проявява още в ранна детска възраст. През 1792 г. Бетовен се премества да живее във Виена, където бързо се прочува като пианист виртуоз. Взима уроци от Хайдн, Албрехтсбергер и Салиери.

Освен от прогресивна загуба на слуха, композиторът страда и от остра форма на тинитус. Умира на 56-годишна възраст във Виена. Според виенския патолог Кристиян Райтер, дългогодишното му страдание и смъртта са причинени от оловно натравяне. На погребението му, на 29 март 1827 г., присъстват поне 10 000 души.

По повод днешната дата на рождението на Бетовен, британският вестник “Телераф” съобщава факти, които са малко известни за композитора. Сред тях се включва следното: Геният Бетовен се е справял много зле по математика. На 17 години е свирил веднъж за Моцарт, на когото бил представен. Моцарт помолил младежа Бетовен да му изпълни нещо.

През целия си живот Бетовен е бил измъчван от ужасно здраве. Страдал е от хроничен хепатит, жълтеница, колит, различни кожни заболявания, ревматизъм и цироза на черния дроб. Преди да умре през 1827 г., на възраст 56, той бил подложен на операция без никаква упойка. Казват, че накрая пожелал да издъхне, за да се прекратят мъките.

Последните му думи всъщност били за вино. След като научил, че са му изпратили червено вино, той казал: “Жалко, жалко – твърде късно”.

Още от Бетовен:

“Животът е борба.”

“Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия.”

“Да свириш без страст е непростимо!”

“Бих написал 10 000 ноти, вместо една едничка буква от азбуката.”

“Музиката е като мечта. Една, която не мога да чуя.”

“Само хората с чисто сърце могат да правят добра супа.”

“Всеки, който казва лъжа, няма чисто сърце и не може да прави добра супа.”

“Ще хвана съдбата за гърлото!”

“Нищо не е по-непоносимо от това да се налага да признаеш собствените си грешки.”

“Най-характерното отличително качество на човека е упорството при преодоляването на най-тежките препятствия.”

“Не съществува друго качество за надмощие, освен добротата.”

“Обичай свободата повече от живота.”

“Музиката е по-високо откровение от всичката мъдрост и философия. Музиката е електрическата почва, в която духът живее, мисли и изобретява.”

“Обичам едно дърво повече от човека.”

“Любовта изисква всичко и има право на всичко.”

“Трябва ли? Трябва!”

“Изглеждаше немислимо за мен да напусна света завинаги преди да съм произвел всичко, което чувствах, че съм призван да произведа.”

ARTday.bg